AKTUELNO

Sednica Kriznog štaba za borbu sa virusom korona počela je u 8 časova, a trajala je samo pola sata.

Odlučeno je da če cena PCR testa za strance i domaće građane biti izjednačena.

Kafići će i dalje biti zatvoreni, sem bašta.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ispunjavaju se uslovi da se realizuje ranija odluka - da se od 19. aprila đaci vrate na nastavu po modelu od 1. septembra, koja je bila uslovljena razvojem epidemiološke situacije.

Foto: Pixabay.com

Pad broja zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, ne bi smeo da nas zavara, jer su bolnice još pune. U njima je ukupno 7.341 pacijent sa kovidom.

Lekari upozoravaju da su sada češće teške kliničke slike i brza progresija bolesti, a to potvrđuje i podatak da smo juče imali 12 kovid pacijenata na respiratorima više nego dan ranije.

Od posledica kovida preminulo je još 35 obolelih. U KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno se nalazi oko 200 pacijenata, od kojih 60 u jedinici intenzivnog lečenja, gde je svaki drugi na nekom vidu mehaničke ventilacije. Načelnica Anestezije KBC "Dr Dragiša Mišović" Duška Ignjatović rekla je se u bolnici koja je prethodnih godinu dana bila puna, poslednjih dana više pacijenata otpušta nego što se prima.

- U Srbiji je trenutno 80 posto prisutan britanski soj virusa. Primetili smo da se kliničke slike dramatično brže razvijaju, za kraći broj dana pacijent dođe do respiratora, dosta je mlađih pacijenata - navela je Ignjatovićeva.