AKTUELNO

Dati nekome priliku da kumuje vašim važnim odlukama i životnim bitnim trenucima svima predstavlja veoma značajan i lep momenat u životu.

Ipak, većina se, da bi opravdali ulogu koja im je dodeljena, mnogo opterete time šta je njihova obaveza i žele da sve urade kako pravila nalažu.

Ukoliko ste izabrani da nekom svom bliskom prijatelju krstite dete, evo šta treba da znate.

Krštenje je Sveta tajna kojom čovek postaje hrišćanin i član crkve. Samo kršten čovek ima pravo na sve ostale tajne i obrede u crkvi. Brojni su običaji vezani za ovu Svetu tajnu, a mi ćemo ovde izneti ono, što je verski potrebno i ispravno, i što je važno za crkvu, počev od samog rođenja deteta.

Pored sveštenika koji krštava, važan činilac i važna ličnost na krštenju jeste kum. Kum daje ime detetu. On je svedok krštenja i duhovni otac deteta, koje se krštava. Zato kum mora biti pravoslavne vere, kršten, čistoga i moralnoga života, mora biti punoletan, dakle, telesno i duhovno zrela osoba, i da ima fizičku mogućnost da učestvuje u svetoj tajni krštenja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Roditelji ne mogu biti kumovi svojoj deci, a takođe i monasi ne mogu kumovati na krštenju. Kum na krštenju se u ime deteta odriče satane, i sjedinjuje sa Hristom, čita, odnosno, ispoveda Simvol pravoslavne vere u ime kumčeta.

Zadatak kuma, krsnog oca ili matere je da novokrštenog člana predstavi hrišćnskoj zajednici, da brine o njegovom hrišćanskom vaspitanju, a ako je u pitanju odrasla osoba, da garantuje za njegove ispravne namere da pristupi, kroz krštenje, pravoslavnoj veri.

Кumstvo nije formalnost. Obaveza kuma nije u tome da svoje kumče „mazi“ poklonima, već da mu bude primer hrišćanskog moralnog života, a u slučaju potrebe da mu zameni i roditelje, ako bi ovi zanemarili vaspitanje deteta na hrišćanski način.

Po shvatanju našeg naroda grehota je odbiti, ne prihvatiti se kumstva, ali je isto tako nepoželjno menjanje kuma bez stvarnog, ozbiljnog razloga. Iz čisto vaspitnih razloga dobro je da su kum i kumče istoga pola, mada to nije i obavezno.

#Dete

#krštenje