AKTUELNO

I ove godine zdravstveni radnici dočekaće Vaskrs u crvenim zonama kovid bolnica, a iako ohrabruje to da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizuje, lekari pozivaju na oprez kako ne bi platili cenu opuštanja tokom praznika.

Uočava se blagi pad novoobolelih u našoj zemlji, ali kako je Krizni štab odlučio na sednici u sredu, aktuelne mere ostaju na snazi do 8. maja. Tada bi ugostiteljski objekti mogli da počnu da rade i u zatvorenom prostoru do 50 odsto popunjenosti kapaciteta ako broj obolelih bude opao. Ne treba podsećati da je korona u više navrata pokazala - kad god se opustimo, virus nam vrati višestruko jači udar.

Lekarska komora Srbije apelovala je na građane da poštuju mere za predstojeće praznike, kako se ne bi desilo da nas nekoliko dana nepoštovanja mera dovede do novog talasa epidemije.

- Pred nama su prvomajski i uskršnji praznici, dani koje će većina provesti odmarajući se u krugu porodice i prijatelja. Za to vreme, zdravstveni radnici će biti u bolnicama i domovima zdravlja, boreći se za zdravlje pacijenata. Virus ne zna da su praznici i neradni dani, i jednako će se širiti kroz našu populaciju. Ne dozvolimo da nekoliko dana nepoštovanja mera zaštite tokom praznika dovede do novog talasa širenja infekcije. Poštujte propisane mere, vakcinišite se i doprinesite tome da što pre stavimo tačku na epidemiju i vratimo se normalnom životu - poručuju iz Komore.

Smiruje se situacija

Dobre vesti su da se epidemiološka situacija stabilizuje u Beogradu, kao i Nišu i Kragujevcu. Zbog toga je kragujevački Štab za vanredne situacije naložio zatvaranje kovid ambulante u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Zastava", kao i privremene kovid bolnice "Sajam".

Ipak, ne treba zaboraviti da je u bolnicama širom zemlje oko 4.700 obolelih od kovida. U niškom kliničkom centru i dalje je više od 200 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, naveo je v. d. direktora ove ustanove Zoran Perišić i pozvao građane da se vakcinišu. Naglasio je da je vakcina potrebna i trudnicama, dojiljama i starim sa pridružnim bolestima, kao i mlađim pacijentima koji se više kreću i imaju više kontakata. Doktor Perišić je ukazao da je beba preminule porodilje u Nišu, koja je bila zaražena virusom korone, dobro i pod stalnim lekarskim nadzorom.

Vakcinacija tokom praznika

U petak, subotu i nedelju vakcinacija se obavlja samo na poziv, a od ponedeljka ponovo bez zakazivanja. Građanima je preporučeno da prate obaveštenja i SMS poruke e-Uprave, jer će različiti punktovi imati drugačije radno vreme. Mnogima će termini za vakcinaciju biti pomereni za tri dana, odnosno primiće vakcinu u ponedeljak.

Ipak, tokom praznika nastavlja se vakcinacija rizičnih grupa pacijenata u niškom kliničkom centru, a u Domu zdravlja u tom gradu mogu se vakcinisati građani bez prethodnog zakazivanja. Takođe, u Domu zdravlja Kragujevac nastavlja se masovna imunizacija i tokom prazničnih dana, osim u nedelju, za Vaskrs.

Kontrola okupljanja

Sigurno je da će mnogi građani iskoristiti lepo vreme da praznike provedu u prirodi, a nadležni podsećaju da je na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje najviše pet osoba.

- Prvo i osnovno jeste da Krizni štab nije promenio svoju odluku. Znači, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na otvorenom prostoru. To je suština. Apel ljudima jeste da se ne okupljaju. Komunalna milicija biće na terenu, kontrolisati, upozoravati i ako bude moralo, kažnjavati. Obilaziće grad, ugostiteljske objekte, parkove i postupati po prijavama građana i u svakoj konkretnoj situaciji reagovati zavisno od onoga što zateknemo - kazao je načelnik Komunalne milicije Grada Beograda Ivan Divac.

Kovid sertifikati za vakcinisane

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će od 1. maja vakcinisani građani dobijati digitalne kovid sertifikate. Inače, od petka naši građani koji su vakcinisani mogu da uđu u Mađarsku bez PCR testa ili obaveznog karantina.