AKTUELNO

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, testirano 8.684 osoba, dok je novozaraženo 248 ljudi. Preminulo je 11 osoba, a na respiratorima je 46 pacijenata.

Brojke pokazuju sve bolju situaciju sa epidemijom u Srbiji, a sada se otvaraju i nova pitanja.

Naime, mnogi posle preležane korone i dalje ne mogu da se oporave, pa čak ni profesionalni sportisti uočavaju da su im potencijali ograničeni. S tim u vezi, prof. dr Momčilo Matić, nutricionista i doktor prirodne medicine, kaže da je mnogo načina kako ojačati organizam i vratiti ga u formu pre virusa.

- Za muškarce su, recimo, jako dobre semenke bundeve, posebno za prostatu. Ove semenke sadrže cink, ali i neke druge esencijalne supstance. Badem je takođe odličan i u njemu nema šta nema – kaže dr Matić. Na pitanje sme li se „preterivati“ sa bademom i da li je zaista tačno da dnevno treba uzimati samo pet ovih semenki, doktor kaže da je to mala količina.

- 10-15 badema dnevno je sasvim dovoljno. Bitno je da je pečen i neslan, jer sirov badem sadrži lektine u opni, ali i druge supstance koje nisu poželjne. Lektini mogu napraviti upalne procese u organizmu i zato ga treba izbegavati – naglašava nutricionista za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Pečen badem sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, dobre masne kiseline, proteine... Izuzetno je efikasan kod gorušice, ističe doktor.

Kada je reč o nedostatku gvožđa, koje se može javiti kao posledica preležanog kovida, nutricionista kaže da je kopriva odlična u njegovoj regulaciji.

- Posebno je dobro seme koprive. Možete ga uzimati po jednu kašiku, obavezno uz hranu. Gvožđe ne može da se aktivira samo po sebi – kaže nutricionista. Gvožđe se može naći u avokadu, pomorandži, suvim šljivama, smokvi, kajsijama, prosu, ali i u crvenom mesu sa kojim ne treba preterivati.

Kada je reč o koronavirusu kod dece, dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da su istraživanja pokazala iznenađujuće rezultate – veliki procenat najmlađih pacijenata ima antitela, ali ne i kliničke znakove virusa.

- To je dobro, ali produbljuje enigmu i pitanje zašto najmlađi uzrasti tako dobro tolerišu kovid infekciju – kaže pedijatar Milićević za „Novo jutro“. Neka deca su, dodaje, prošla bez ijednog simptoma, što izaziva čuđenje, ali i ohrabruje jer su deca stekla određeni imunitet i „vakcinisala se“ prirodnom inekcijom.

Foto: TV Pink Printscreen

Ishrana je, ističe, izuzetno važna za zdravlje dece.

- Ishrana mora biti adekvatno određena, a preparati ne mogu da je nadoknade. Moramo jesti zdravu hranu – kaže dr Milićević.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu u nastavku:

#Momčilo Matić

#Novo jutro

#Saša Milićević

#koronavirus