AKTUELNO

"Preseklo me je, od straha i brige nisam znala gde se nalazim kada sam čula da mi je sin pretučen. To rečima ne može da se opiše..." - Ovako za "Blic" počinje priču Milica Perić, majka trinaestogodišnjeg dečaka Nikole Perića kojeg je, kako se veruje, grupa Albanaca sinoć pretukla u selu Gojbulja nadomak Vučitrna.

- Bili smo kod kuće, kada je komšija dotrčao i rekao: "Nikola je povređen, hajde, hitno moramo da ga vodimo kod doktora". Kada sam to čula preseklo me je, nisam znala gde se nalazim. A tek kada sam ga videla, nisam znala gde sa sobom - priča Milica.

Nikola je sinoć primljen u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a nakon saniranja zadobijenih povreda, zadržan je sve do jutros.

Danas je sa roditeljima kod kuće, a ima vidne povrede iznad oka, podlive i posekotine na rukama i nogama, oko vrata ogrebotine, modricu na stomaku...

- Pitala sam ga šta se desilo, ispričao mi je da je sa braćom i drugom igrao fudbal, i da su ih iznenada, iz čista mira, pojurili nekoliko starijih Albanaca od 16 i 17 godina. Ostali su pobegli, ali našeg NIkolu su stigli. Oborili su ga na zemlju, šutirali nogama i rukama, čak su ga udarili i kamenom u glavu. Zato i ima hematom - jedva uspeva da savlada suze Milica.

Srce joj se, dodaje ona, steglo kada joj je rekao: "Mama, nisam imao snagu da bežim! Pošao sam, ali nisam uspeo da se odbranim, i ostao sam dole".

- Dozivao je nekog da mu pomogne, ali ga niko iz obližnje porodice nije čuo. Ceo dan nismo imali struju, agregat je radio i zagušio njegove povike - priča Milica.

Foto: Kosovo online

Kaže i da su ga i ranije jurili biciklama, ali da im je tada pobegao. Ovaj put su bili brži od njega.

- Ne znam šta ih je isprovociralo, verovatno im je pažnju privukao lančić sa krstićem koji je nosio oko vrata. Pocepali su mu majicu, pokidali su mu lančić, otud mu i te ogrebotine oko vrata koje su mu napravili dok su ga vukli. Muž ga je posle naša pored mesta na kojem su ga tukli - kaže Milica.

Nikola je, dodaje ona, danas dobro, neće da pokaže da je uplašen i dečački smišlja i nabraja kako će da uzvrati svojim napadačima. Ako ih prepozna.

- Stalno priča: mama, ja ću njima ovo, ja ću njima ono, samo kada ih prepoznam. Konačno se malo smirio, a meni tek sada nije svejedno. I pre sam se plašila, ali me je tek sada strah da ga pustim i da izađe. Mogla sam ranije bar da ga pošaljem da ode do prodavnice, ali posle ovoga ne znam šta da radim - kaže Milica.

U Gobelju inače ima dvadesetak srpskih kuća, mešovita je sredina, ali i pored ovog napada porodica Perić ne pomišlja da se iseli.

- Ni na kraj pameti mi nije da idemo. Ovde smo ceo život i ne planiramo nigde da idemo. Čak ćemo popraviti pokidani lančić, kako bi Nikola mogao ponovo da nosi - priča Milica.