AKTUELNO

Krivična prijava glumice Danijele Štajnfeld, koja je optužila svog starijeg kolegu Branislava Lečića za silovanje, odbačena je jer "ne postoje osnovi sumnje da je Lečić učinio delo za koje ga ona tereti", saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Šta su osnovane sumnje u ovom slučaju i da li je prikupljen dovoljan broj validnih dokaza za krivično delo silovanje za koje glumica Danijela Štajnfeld optužuje Branislava Lečića govorio je advokat Svetozar Vujačić.

- Moram da naglasim da nije tačna informacija da sam ja advokat glumca, ali moram da priznam da me nije iznenadilo što je optužnca odbačena. Istina je i uklapa se u događaj i ja moram da priznam da su svi moji klijenti koje sam branio kada je u pitanju silovanje oslobođeni optužbe. To je zato što je silovan je složeno krivično delo, po zakonu ono se sastoji iz dva dela: upotrebe sile i seksualnog odnosa. Ako nema jednog elementa onda nema ni silovanja - navodi.

Foto: Stefan Stojanović MONDO

- Da bi se silovanje utvrdilo žrtva silovanja mora odmah ili u roku od 24 sata da se obrati lekaru kako bi oni utvridili da je nad njom obavljen seksualni čin i to je dokaz kao vrata. Što se tiče Mike Aleksića, to je isti slučaj kao kod Branislava Lečića, u kvalitetu događaja isti su dokazi, samo što kod Mike Aleksića ima navodno više oštećenih.

- Ja sam sklon da verujem da se krivično delo silovanja prijavljeno posle više desetina godina ne može procesuirati, ne mogu se podići valjani dokazi - kaže Svetozar.

Ni u slučaju Aleksića i ni u slučaju Lečića mi nemamo dovoljno dokaza da podignemo optužnice, smatra advokat.