AKTUELNO

Država Srbija mora da bude principijelna, da bude na oprezu i da ne dozvoli scenario 90-ih i ugrožavanje esencije srpstva, saglasni su gosti TV Pink.

Dan sećanja na sudbinu Republike Srpske Krajine i na proterane u Oluji dobar je povod i način da se vidi šta u stvari novoimenovani visoki predstavnik Kristijan Šmit i drugi predstavnici zapadnih diplomatija žele Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH, izjavio je za TV Pink Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

Podseća da je 900 puta međunarodna zajednica intervenisala u BiH putem OHR-a (Kancelarije visokog predstavnika), donoseći odluke, zakone, mere, sankcije i promenu ustavnog položaja, ne računajući krivične progone, sudska proganjanja lidera, Haški tribunal i ustavni sud u kojem tri stranca donose svoje presude.

- Sve je tu bilo duboko antisrpsko, a istovremeno je kod Bošnjaka u Sarajevu stvaralo uverenje da ne treba pregovarati – kaže Galijašević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da je Kristijan Šmit nemačka verzija Pedija Ešdauna – vojni je obaveštajac, osam godina je bio državni sekretar u ministarstvu odbrane, a taj deo biografije se ni ne pominje u javnosti.

- Pominju se četiri godine u ministarstvu poljoprivrede i parlamentarni status koji je trajao gotovo 30 godina – kaže Galijašević za Pink.

Ističe da je poslednja odluka Valentina Incka politički i pravno nepismena, te da je nesprovodiva u zakonitom sudskom procesu.

- Ona zabranjuje bilo kakvo razmišljanje, naučne rasprave, debate, čak i advokatsku odbranu optuženih. Šmit će raditi sve ono što je radila i njegova britanska paralela Pedi Ešdaun: nasilno će oduzimati ingerencije Republici Srpskoj i ponašaće se kao da ne vidi kriminal u Sarajevu – kaže Galijašević.

Na delu je sistematsko delovanje i postepeno urušavanje dejtonskih institucija na štetu srpskog naroda, kaže prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije. Ruše se, kaže, osnovni principi.

- Radi se o regionalnom urušavanju pozicija Srbije i otvoreno se, recimo, negira realnost na Kosovu i Metohiji! Kada pogledamo BiH, mimo svih normi međunarodnog prava, ruše se odluke Dejtona i nameće se specijalni predstavnik kojeg srpski narod ne prihvata – rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je izuzetno zabrinut zbog vetrova koji duvaju iz SAD.

- Moramo da mobilišemo sve snage, država Srbija mora da bude principijelna, da bude na oprezu i da ne dozvoli scenario 90-ih i ugrožavanje esencije srpstva. Republika Srpska mora da je savladala lekcije iz 90-ih, što znači da mora da deluje prema interesima srpskog naroda i da beskompromisno i na svakom koraku traži poštovanje Dejtonskog sporazuma – kaže Miletić.

Istoričar Bojan Dimitrijević ocenjuje da su na vidiku loše namere, ali da je fasciniran jedinstvom u Banjaluci između svih političkih partija, kao i brza i adekvatna komunikacija sa Beogradom.

- Ako to nemamo, onda smo izgubljeni jer svi moramo da smo načisto. Svi međunarodni akteri koji hoće da BiH promovišu kao multietničku članicu evropske zajednice, žele da ukinu Republiku Srpsku ili da je smanje na najmanji mogući nivo – kaže Dimitrijević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, ocenjuje da je BiH u najdubljoj političkoj krizi još od završetka rata 1995. godine. Ova kriza je, kaže, izazvana nerazumnim aktom Valentina Incka – oktroisanom promenom krivičnog zakonika.

- Veliko je pitanje kako će se taj izmenjeni krivični zakonik sprovoditi u praksi, da li će se uopšte sprovoditi i kada će se sprovoditi. Povratka na staro, nažalost, nema jer smo čuli da je Šmit pozdravio Inckovu odluku. Spirala događaja je pokrenuta i samo je pitanje na kom mestu će se zaustaviti i kakvo će novo političko ravnotežno stanje biti uspostavljeno na teritoriji BiH – kaže Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Zato je, ističe, važan jedinstven i odlučan odgovor srpskog naroda s jedne strane, a s druge strane – sačuvati hladnu glavu i izbeći ishitrene poteze, uz konstantni dijalog Beograda i Banjaluke.

Ističe da će situacija biti veoma teška, ali da ne smemo da dopustimo bilo kakvu eskalaciju.

#Bojan Dimitrijević

#Dejan Miletić

#Dževad Galijašević

#Nemanja Starović