AKTUELNO

Doktorka je u zabavnom videu koji je objavila na TikToku otkrila koje su načešće greške kod mokrenja.

Navike koje gotovo svi imamo kada idemo u toalet mogu imati veoma negativne posledice po zdravlje, posebno žena, kaže dr Alisija Džefri-Tomas.

Koje su to greške koje dame najčešće prave, kako im one mogu ugroziti zdravlje i kakvu štetu nanose karličnom dnu, objasnila je u kratkom videu koji je objavila na svom TikTok nalogu.

Kako je istakla, jedna od najčešćih jeste uriniranje tokom tuširanja. Osim što rizukujete da se na ovaj način inficirate, izazovete pojavu glivica i raznih kožnih oboljenja na stopalima, obavljanje male nužde u kadi može učiniti da češće idete u toalet.

Doktorka kaže da se bešika oslanja na signale koje dobija kada se rasteže prilikom punjenja, kao i na signale iz mozga koji joj daju do znanja kada treba da zadrži urin.

- Želimo da izbegnemo uvežbavanje naše bešike da povezuje određene signale sa porivom za uriniranjem. U ovom slučaju ako mokrimo pod tušem, zvuk tekuće vode ćemo povezivati sa pražnjenjem bešike. Pa tako nam se poriv može javiti i kada peremo sudove i slično - ističe doktorka.

Ona je navela još nekoliko navika koje su kobne, a to su naprezanje prilikom obavljanja male i velike nužde, ali i kada ne želimo da sednemo na šolju pa zauzimamo položaj nalik polučučnjui teret prebacujemo na mišiće nogu - na ovaj način se stopira prirodno pražnjenje bešike. U videu je i objasnila da ne treba preterivati sa Kegelovim vežbama, a bez prethodne konsultacije sa lekarom koji će proceniti stanje karličnog dna.

Ono što takođe svi radimo jeste da mokrimo "za svaki slučaj", iako nam se realno ne ide u toalet. Ovo je dozvoljeno samo u tri slučaja - pred odlazak na spavanje, pre ili posle seksa i pre dužeg putovanja (od makar sat vremena).

Video: TikTok/ scrambledjam

#WC