AKTUELNO

Problem koji mnoge muči, a za koji većima veruje da je potpno bezazlen, može biti izuzetno opasan. Hladne noge su znak bolesti srca, obavezno potražite pomoć lekara.

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svetu. Mnogi srčani udar doživljavaju iznenada, ali zapravo u najvećem broju slučajeva infarkt nastaje kao posledica hroničnih zdravstvenih problema, što znači da se signali za uzbunu mogu primetiti i mnogo ranije.

Jedan od simptom akoji ukazuje na povećan rizik od srčanog udara jesu hladna stopala. Ako ste primetili da su vam potkolenice i stopala često hladniji od ostatka noge, mogući uzrok je slaba cirklulacija. Do nje dolazi kada su arterije začepljene.

Foto: Pixabay.com

- Do začepljenja arterija dolazi usled nakupljanja holesterola, masnih materija, otpadnih produkata ćelija, kalcijuma i fibrina - objašnjava Američko udruženje za zdravlje srce (AHA).

Kako se plak nakuplja, zidovi krvnih sudova se zadebljavaju. Zbog toga dolazi do suženja kanala i smanjuje se protok krvi. Kao rezultat toga, ćelije ne dobijaju kiseonik i druge hranljive materije.

Foto: Unsplash.com

Na kraju, dotok krvi u srce može se smanjiti u tolikoj meri da izazove udar. Osim toga, ako su krvi sudovi suženi, povećava se rizik od tromboze, koja je jedan od uzročnika moždanog udara.

#cirkulacija