AKTUELNO

Ovakvo ponašanje je jako opasno!

Pojedini sugrađani se svesno, iako znaju da su zaraženi korona virusom, voze u gradskom prevozu i na taj način izlažu riziku i ostale putnike. Oni pogrešno veruju, kako kažu sagovornici, da njihovo stanje nije ozbiljno, da ne predstavljaju rizik po druge ako se voze kratko, a često za sebe pronalaze opravdanje i u tome da nemaju drugo rešenje.

Međutim, ovakvo ponašanje je jako opasno na šta je ukazala i dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći, koja je istakla da nema opravadanja za ugrožavanje drugih.

- Nije dobra situacija sa koronavirusom. Brojke skaču, ali još više zabrinjava to što smo juče u javnom prevozu na uglu Kruševačke i Ustaničke ulice u Beogradu dobili poziv na javnom mestu da je pozlilo nekome u prevozu. Ispostavilo se da žena zna da je kovid pozitivna - navela je dr Stefanović.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Žena je, prema njenim rečima, već tri dana imala simptome i potvrđen kovid i krenula je prevozom u Infektivnu kliniku.

- Nemojte to raditi, zarazićete sve koji se nalaze u javnom prevozu. Takve slučajeve prevozi Hitna pomoć - naglasila je doktorka i istakla da je ovo ponašanje opasno po sve druge bez obzira koji je razlog za to.

- Ne znate da li se u autobusu nalazi neki drugi pacijent koji ima neku drugu bolest, pa ne može da primi vakcinu. Moramo se odgovorno ponašati čak i kada nam nije dobro. Za takve pacijente zadužena je Hitna pomoć - istakla je dr Stefanović.

Ovo sigurno nije jedinstveni slučaj, kaže virusolog prof. dr Tanja Jovanović, koja je i sama čula ženu kako u telefosnkom razgovoru priča da je pozitivna, a da pritom čak nije ni nosila masku.

- Da li će se i koliki broj ljudi zaraziti zavisi od toga koju količinu virusa izlučuje zaraženi i koliki je broj putnika u prevozu. Ukoliko je veća gužva, manja je distanca, na kojoj svi mi insistiramo. Znači vrlo je veliki rizik da pozitivne osobe zaraze one koji se nalaze u okruženju - ističe ona.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Inače, građani oboleli od kovida, koji nisu imali jake simptome, kako su za Kurir ispričali, do kovid ambulanti su najčešće dolazili peške, svojim automobilom ili ih je vozio neko od komšija i rođaka. Bilo je i onih koji su priznali da su se bolesni klackali u punom prevozu, a kao razlog su navodili to što im ambulante nisu blizu, da nemaju kola, kao ni pare za taksi, koji je, sasvim sigurno, bezbedniji vid prevoza po druge.

- Osobe koje imaju kliničke simptome respiratorne infekcije, i koje su u teškom stanju, sigurno ne treba da se voze gradskim prevozom već treba da se obrate hitnoj pomoći. Ostali bi u svakom slučaju trebalo da se potrude da nađu neki drugi način prevoza, mimo javnog. Kada je čovek u teškom stanju onda gubi racionalni način razmišljanja, ali ovde se ipak radi o infektivnoj bolesti koja se lako prenosi i u tom smislu treba da budemo obazrivi. Ako oni koji su inficirani nisu oprezni, svi oko njih moraju biti, zato se i insistira na maskama i drugim preventivnim merama - kaže dr Jovanović.

- Oni misle: "nije ovo tako ozbiljno", "vodiću računa da ne zarazim druge" i slično. Malo ko želi nekog namerno da zarazi, to je već psihoza. Kod većine je ključan taj mehanizam negacije, kao i mehanizmi minimiziranja i racionalizacije. Koliko će se neko ponašati odgovorno zavisi od edukativnog i intelektualnog nivoa, kao i sistema vrednosti, ali psihološka podloga su upravo ova tri mehanizma. Ovi mehanizmi, inače, nas štite od drugih opasnosti, ali nam se ponekad obiju o glavu kada, kao što je sada slučaj, dovodimo u opasnost druge ljude.

Brojke

80 odsto i više su šanse da će zaražena osoba na nezaraženu preneti virus ako nijedna ne nosi masku 5 osto su šanse da će zaražena osoba koja nosi masku inficirati nezaraženu 1 odsto su šanse da se nezaražena osoba zarazi ako oboje nose masku

#koronavirus