AKTUELNO

Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ osvrnuo se na nedavne tekstove koji su osvanuli na portalima koji su pod kontrolom Dragana Đilasa. Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata.

„Elektroprivreda Srbije“ obezbedila je sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom.

Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu, a aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku. 

Mnogi danas upiru prst u EPS, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile i dalje su EPS-ove cene najpovoljnije u odnosu na konkurenciju. Berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene stabilizovati, ali nikada na nivo pre toga. Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. 

Megavat-sat struje sa 60 evra koliko je koštao početkom leta, sada se prodaje između 160 i 200 evra. 

Zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država i ono što je veoma važno građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu. Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme.Evropske zemlje se bore nabave dovoljno struje. Poljska odbija da zatvara rudnike uglja. 

Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto. Italija i Španija se bore sa ogromnim skokom cena od preko 30 odsto za domaćinstva. Energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države. Srbija i EPS ponovo pokazuju da samo domaćinski vođen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. 

EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra. 

I opet se dokazuje da samo nedobronamerni žele privatizaciju, kao što su svojevremeno želeli Dragan Đilas i Marinika Tepić.  Đilasovska vlast krenula je sa rasparčavanjem „Elektroprivrede Srbije“ verovatno sa ciljem da je u nekom momentu i u nekom procentu privatizuju. Marinika Tepić je bezuspešno ispred EPS-a više puta plašila građane da će EPS propasti, a otkada su oni otišli EPS posluje u plusu. To je jedina istina. I drugi potvrđuju ispravan pravac rada EPS. Ekonomski institut navodi da je elektroprivreda je ta koja je ove godine pogurala rast zbog proizvodnje i to sa više od 10 odsto. 

Politika koju EPS sprovodi, a čiji je kreator i zagovornik predsednik države Aleksandar Vučić, je sve suprotno od propasti i privatizacije, Vučić želi jači EPS, bez prodaje EPS-a. Vučić želi da Srbija ostane energetski nezavisna, stabilna zemlja koja čuva svoje resurse. Zato je svima jasno da bi odricanje od uglja koštalo milijarde evra, a zbog raznih interesa stabilnost bi bila ozbiljno ugrožena. Građani bi plaćali skuplju struju, a bez posla bi ostalo više desetina ljudi i to ne samo u „Elektroprivredi Srbije“, već i u mnogim kompanijama koje posluju sa nama.