AKTUELNO

HTELI DA UHAPSE ANDREJA KAKO BI VUČIĆ PODNEO OSTAVKU!

Vrh policije po kontrolom tadašnjeg ministra Nebojše Stefanovića uz podršku stranih službi pripremale su hapšenje Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, što je trebalo da bude uvertira za državni udar i rušenje Aleksandra Vučića. 

Srpski telegraf otrkiva sve detalje plana koji je za cilj imao urušavanje države i svrgavanja legitnmo izabrane vlasti. Sve maske pale su kada su bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić, odbili poligrafsko ispitivanje u vezi sa famoznom aferom "Jovanjica" zbog koje je uhapšen Predrag Koluvija. O planiranom rušenju države predsednika je izvestio ministar policije Aleksandar Vulin koji je potvrdio da su delovi MUP-a radili protiv države Srbije te da je jasno da je postojala sprega delova bivših čelnika MUP-a sa centrima moći u inostranstvu. 

POTRAGA ZA BROJEVIMA

Izvori Srpskog telegrafa preciziraju da su Milenković (koji je tada bio šef SSIM služba za specijalne istražne metode kako glasi zvaničan naziv službe koja se bavi praćenjem) i Dejan Kovačević bivši načelnik UKP 2019. lično insistirali da se u Koluvijinom telefonu nađu brojevi Aleksandra i Andreja Vučića. 

Proveravali su u Koluvijom telefonu da li ima te brojeve. Već tada su pod kontrolom imali ulicu, zapravo mafiju, računali su da imaju podršku u SNS i da je stranka uz njih, novca je takođe bilo. Nije im nedostojala ni podrška stranaca. Jedini problem im je bila podrška naroda koju je Vučić imao i ima. Rušenje na izborima nije bila realna opcija. Jedini način da realizuju plan bio im je da nateraju Vučića da sam napusti vlast. I u tu svhrhu kreirali su aferu "Jovanjica" sa cljem da Andreja povežu sa čovekom koji je uhapšen zbog droge. To bi, kako su računali, nateralo Vučića da preda vlast. Zbog toga su i izabrali Koluviju. Znali su da se bavi organskom proizvodnjom jer je prethodno tri puta dolazio u kabinet minstra zbog dozvole za rad - pričaju izvori.

Dodaju da je ekipa u kojoj su bili visoki funkcioneri SNS i pripadnici MUP na visokim pozicijama pre Koluvije Vučića istraživala na sve moguće načine, tražeći bilo kakvu mrlju, bilo šta što bi im poslužilo u rušenje vlasti:

Nisu uspeli ništa da nađu Vučiću, pa su snage usmerili ka njegovom sinu Danilu, pa bratu Andreju... Ni tu nisu ništa našli. Čak su pratili čoveka koji je u RFZO, koji nema ni prekršaj zbog prelaska na pešačkom prelazu. Stavili su ga na mere samo zato što je bio u kontaktu sa Andrejem.

RASPAKIVANJE TELEFONA 

Sve snage, potom su usmerene ka Koluviji. Raspakovan je njegov telefon, vervotano je, kažu upućeni, pokušano da se dodaje ili briše nešto iz mobilnog. Zabeleženo je i da je bilo pokušaja da se ovom telefonu pristupi daljinski. Brzinski su prešli na fabrikovanje dokaza. Prvi korak je obrada telefona: 

Iako je uhapšen, Koluvijin telefon bio je uključen i posle hapšenja. Čak 16 dana od 13. do 29 novembra ekipa iz MUP-a pokušavala je da upeca neku poruku kojom bi Koluviju povezali sa Andrejom ili Aleksandrom. Nikakavog uspeha nije bilo. Taj telefon, marke Huawei ostao je u policijskoj upravi Grada Beograda čak mesec dana. Za to vreme, Milenković, Kovačević i ekipa pokušavali su da pronađu ili nameste dokaze. Vadili su listinge, nema šta nisu pretraž`ivali, čak su slali poruke sa tog telefona.

Upućeni tvrde da je Koluvijin telefon čak četiri puta veštačen.

Prvo je bilo 17. decembra, mesec dana posle hapšenja. Kada je korespodencija skinuta, Milenković je traž`io da se obriše hard disk da bi samo on imao podatke. Devet dana kasnije Milenković naređuje da se cela korespodnecija kopira u dva primerka kako bi jedan prosledio Kovačeviću, a drugi Stefanoviću. Već 30 decembra stiž`e nova naredba za veštačenja, druga po redu. Kovačević i Milenković insistiraju da se uporede imenik i brojevi. Hteli su da nađu bilo koji broj koji je upisan kao Andrej, Vučić, Aleksandrar... Nisu našli nijedan sličan kontakat.

Treća naredba za treće veštačenje stigla je 22. 1. 2020 imala je isti cilj: Potragu za imenima koja bi se povezala sa nekim iz Vučićeve porodice. Zahtevano je meta veštačenje što zapravo znači traženje glasovnih poruka, audio video zapisa. Poslednja, četvrta naredba za dopunsko veštačenje bila je 3. februara, ni ona kao ni sve prethodne im nije donela uspeh - objašnjavaju izvori Srpskog telegrafa.

Sve analitika i podaci iz telefona su po Kovačevićevom naređenju dosatvljena Slađani Petrović načelnici odeljenja za analitiku u UKP koja ih potom dosatvljala ministru.

Izvori upućeni u istrage ističu da ukoliko je postojala namera da se Koluviji dokažu optužbe za drogu, čudi to što je uhapšen pre nego što je završena akcija praćenja i utvrđivanje kome je ta droga bila namenjana, ko je krajni kupac.

Inače, prema Zakonu o krivičnom postupku MUP je obavezan da pozove advokate i da telefone osumnjičenih otvore tek kada su i oni prisutni 

Kopanje po serveru

Važan podatak je da policija ima poruke koje je Milenković pisao veštaku. Pitao ga je da li je izvukao imenik iz servrera. - Samo mu je to bilo važno. Ali, server je kriptovan i nisu mogli da izvuku šta su hteli. Međutim, sa servera su mogle da se ubacuju poruke. A u server je pokušavano da se uđe tokom tri meseca, što je utvrdila forenzika - ispričali su izvori. Pomenuta ekipa iz vrha policije pokušala je da svoj naum otvori preko servera koji je Koluvija imao u Jovanjici. Tri meseca posle hapšenja policija je otišla u Jovanjcu da kontroliše serever, da pokuašju da izvuku ili da ubace neke podatke, poruke... Dejan Milenković, šef za praćenje, tražio je da se hard disk obriše, tvrdeći da samo on sme da raspolaže sa tako važnim podacima. Međutim sve podatke dostavljao je Stefanoviću i Dekiju Kovačeviću.

Na dan hapšenja 13. novembra Stefanović je držao konferenciju za novinare koju prekida njegov pomoćnik Kuzmanović koji ministru dodaje skaj telefon. Ministra obaveštavaju da je uhapšen Koluvija, da je kod njega pronađena lažna policijska značka:

- To je bio početak. Neviđeno je da ministra prekinete da biste mu dodali telefon da ga obavestite o takvom slučaju. Ovakvi događaju prekidaju se samo kada su u pitanju zaista važni dodagđaji, poput elementarnih katastrofa, stradanja policijaca... - objašnjavaju upućeni sagovrnici Srpskog telegrafa.

Koluvija je dobio značku iz kabineta ministra!

Značka je bila prava, ali je broj bio identičan kumu Mike Alekića. Kuzmanović se javljao na Nebojšin telefon, je imao skaj telefon!

Najjači od Londona do Istanbula!

U vreme šefovanja MUP-a Nebojša Stefanović predstavljao se kao strah i trepet. Čak je kako tvrdi izvor državnom tužiocu Zagorki Dolovac i pretio da će je smeniti. - Nebojšin plan bio je da Drecun nasledi tužioca Mladena Nenadića, tužioca za organizovani kriminal, koji je imao problema sa srcem. Čak su išli dotle da su po medijima plasirali laži i afere, pripremajući teren da Nenadića izbace iz tužilaštva. Inače, Drecun koji je bio zamenik tužioca bio je na vezi sa ministrom. Indikativno je i to što je on dobio slučaj Koluvija, što mu je bio prvi veliki slučaj- pričaju izvori. Dodaju da je Stefanović u jednom trenutku Dolovčevoj čak rekao: - Najači sam od Londona do Istanbula. Za 24 sata mogu da uništim svakog čoveka. Ovu rečenicu ministar je kažu i često izgovarao i pred nekim policijskim inspektorima kojim je želeo da demonstrira svoju moć.

Predsednik Srbije nedavno je govorio o slučaju "Jovanjica" tada je rekao da bi Koluvija, koji je u pritvoru proveo više od dve godine i koji je optužen da je na privrednom dobru Jovanjica gajio marihuanu u ovom slučaju, bio "slobodan kao ptica" da je pristao da laže i optuži predsednikovog brata Andreja. Vučić je istakao da Koluviju nikada nije video, niti je sa njim ikada razgovarao.

Advokat i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović nema dileme da bi, u slučaju da je Koluvija podlegao ucenama i rekao da radi za Andreja Vučića, predsednikov brat sutradan bio uhapšen.

Foto: TV Pink Printscreen

Zamislite sledeću situaciju, da je rekao "da, Andrej Vučić mi je gazda", sutradan bi uhapsili Andreja Vučića, to bi bio pravi drž`avni udar. Sad ću vam reći kako su podmetali dokaze. U postupku "Jovanjica 2" tužilac je insistirao da svedoči Predrag Poznan, koji je inače na odsluž`enju zatvorske kazne, 6 ili 7 godina, on je vlasnik stolarske radnje koja je radila na Jovanjici. On je prevezao 20 i nešto kila marihuane iz Makedonije u Srbiju. Tuž`ilac Drecun je pošto-poto pokušao da dokaž`e da je to marihuana sa Jovanjice. Šta se dešava? Dovode čoveka i ovaj ga pita znate li što ste ovde, ovaj kaže: "Nemam pojma, meni su došla neka dvojica iz SBPOK u zatvor u Sremsku Mitrovicu i rekli da moram da okrivim Koluviju i sve ove ovde da je to njihova marihuana, inače ću da dobijem veću kaznu." Koji je to tek skandal, mi smo kao advokati ostali u potpunom šoku. Čovek je rekao: "Ja ne mogu da okrivim ove ljude, oni nemaju nikakve veze ni sa čim, ja sam to sam, želim da odlž`im tu kaznu." Ja pitam MUP, koja su to dvojica, kako su oni išli da prete čoveku da mora da okrivi sve ove druge? To je potpuni skandal - objasnio je Ðukanović.

Svetozar Vujačić, savetnik ministra Unutrašnjih poslova objasnio je u izjavi za Srpski telegraf da je pokušaju državnog udara prethodilo špijuniranje, 383 lica među kojima je i predsednik države.

Suština je da je sve što se dešavalo bila priprema državnog udara. Da Vulin nije došao na čelo MUP ko zna šta bi bilo, on je spasao predsednika od atentata jer su sve pripremene radnje bile izvršene, samo se čekala Vučićeva egzekucija - tvrdi Vujačić.

Reakcije

Ana Brnabić, predsednica Vlade uverena da će sudstvo uspeti da se izbori sa slučajevima "Jovanjica" i "klan Veljka Belivuka" bez obzira na, kako kaže, užasne pritiske koje trpi.

Brnabić je to kazala odgovarajući na pitanje novinara, kakav je njen stav oko medijskog istupanja optuženog u slučaju Jovanjica, Predraga Koluvije.

Foto: Printscreen

Premijerka je ukazala da je u našem društvu prisutno licemerje što se može videti u izveštavanju pojedinih medija o ovim slučajevima.

U slučaju Veljka Belivuka, na početku istrage, dok je istraga u toku, imate objavljivanje svedočenja glavno osumnjičenih - Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i to u trenutku kada su svedočenja pod oznakom poverljivo jer mogu da utiču na istragu. Nekako je procureo taj dokument i jedan portal ga je objavio i imamo niz političara koji su jedva dočekali da komentarišu to svedočenje, da kažu da je potrebno saslušati sve koje su Belivuk i Miljković naveli u svedočenju i da su njih dvojica kredibilni svedoci - kazala je Brnabić.

Dodaje da su ti mediji kazali i da treba saslušati i predsednika Republike jer su ga Belivuk i Miljković u svojim iskazima spomenuli.

Nikome nije važna ni forma, odnosno to što su direktno uticali na istragu time što su objavili poverljivi dokument - naglasila je.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Brnabić kaže da u slučaju Jovanjica, nakon što je završen slučaj, istraga, i što je optuženi bio dve godine u pritvoru i pušten, zbog jednog intervjua koji je dao taj deo medija koji Belivuka i Miljkovića smatraju za kredibilne svedoke, postavljaju pitanje uticanja na istragu.

To su potpuno različiti standardi u vladavini prava i čini se da niko nema problem sa tim. Ja imam problem sa tim i mislim da je to licemerje, da je to strašno za naše društvo i ako tako nastavimo imaćemo problema jer jednima je sve dozvoljeno, a drugima nije dozvoljeno ništa, čak i ako ovo ne može da utiče na istragu jer je završena davnih dana - navela je.

Brnabić kaže i da se danas postavlja pitanje da li je u redu da se političari mešaju u sudske procese i istiže da to pitanje postavljaju upravo oni koji su išli na press konferencije političara, koji su svi do jednog komentarisali proces.

Tada nisu pitali da li je u redu da se proces komentariše jer je političarima koje oni podržavaju to potpuno dozvoljeno, da oni sude i prosuđuju i to je dozvoljeno, ukoliko se radi o političkoj opciji koju podržavaju. To nije vladavina prava, nije objektivno novinarstvo - ističe premijerka.

Naglašava da se njeno mišlje ne menja od slučaja do slučaja, od političara do političara i ističe da veruje u državne institucije, u državu Srbiju i sudstvo da će se izboriti uprkos pritiscima.