AKTUELNO

Od subote uveče u 22 sata u Srbiji na snagu stupaju kovid propusnice, nova mera Kriznog štaba koja je uvedena na današnjoj sednici - potvrdila je danas premijerka Ana Brnabić u obraćanju medijima posle završene sednice.

- Od subote 23. oktobra u 22 časa uvode se kovid propusnice koje će važiti za sve zatvorene ugostiteljske objekte - barove, kafiće, klubove, restorane - rekla je premijerka Brnabić i dodala da će komunalna milicija i sve inspekcije oštro kontrolisati ne samo kovid propusnice u zatvorenim ugostiteljskim objektima nego i poštovanje svih postojećih mera u prodavnicama, tržnim centrima...

Šta sve podrazumeva kovid propusnica: 1 od 4 dokaza

- Ništa od ovoga nije novo, svaka osoba ima sve ovo u svom digitalnom sertifikatu i može biti u papirnom obliku kao što imam ja ili u digitalnom, rekla je premijerka. * ZA VAKCINISANE Kovid propusnica nije samo vakcina ali za vakcinisane važi sledeće: dokaz o primljenoj drugoj odnosno trećoj dozi koja treba da bude primljena u roku od 210 dana odnosno 7 meseci od primljene druge doze. *ZA NEVAKCINISANE: - PCR test ne stariji od 72 sata - Antigenski test ne stariji od 48 sati - Dokaz o preležanom kovidu od kog nije prošlo više od 7 meseci.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kovid propusnica važi uz lični dokument sa slikom koji ćete pokazati

Ulazak u pomenute ugostiteljske objekte biće moguć samo uz validnu kovid propusnicu koja će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom. Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Ko bude kontrolisao kovid propusnicu, moći će da traži i lični dokument

Premijerka je rekla da ko bude kontrolisao kovid propusnicu imaće pravo da traži lični dokument poput lične karte ali da će Vlada Srbije to urediti uredbom na sutrašnjoj sednici. Ulazak u pomenute ugostiteljske objekte biće moguć samo uz validnu kovid propusnicu koja će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom. Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Zašto baš posle 22 časa?

Premijerka je posle Kriznog štaba odgovorila i na pitanje zašto kovid propusnice baš posle 22 časa. Ona je pojasnila da je to vreme kada ne moraju svi da budu na tim mestima i da nije reč o objektima u koje morate da uđete te da je drugačija situacija kad sedite u kafiću ujutru u 9 bez muzike, grljenja, glasnog pevanja ili vike a drugo je posle 22 kada ima svega toga, kao i da je lakše iskontrolisati takve objekte jer ih nema tako mnogo.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja ne želim da naša zemlja izgleda kao Melburn

Premijerka je dodala da nismo policijska država i da je država uradila sve što je trebalo i što je bio njen zadatak: donela sve mere, nabavila vakcine i sve lekove, izgradila bolnice, preduzela sve...

- Ja ne želim da naša zemlja izgleda kao Melburn, da policija bije i vuče žene za kosu zato što ne nosi masku - rekla je Brnabićeva i dodala da otkad je uveden broj za prijavu lekara koji odvraćaju niko nije preporučio niti rekao pacijentu da se ne vakciniše.