AKTUELNO

Stigla je nova uplata, proverite svoje račune.

Ponovo su u fokusu besplatne akcije i to zbog nove dividende koju će akcionarima kompanija Telekom isplatiti 29. novembra. Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 11 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Treba reći i da ima građana i koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci, a ako je tako, to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev.

Uskoro još 137 dinara

Uskoro, tačnije 29. novembra, dividendu će isplatiti i kompanija Telekom koja je po ovom osnovu ukupno izdvojila 4,16 milijardi dinara. Novac će dobiti, i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Po tom osnovu svi oni sada će dobiti ukupno 137 dinara neto.

Bez ovog novca u dividendama sada imate tačno 4.780 dinara i ukoliko niste, taj novac možete podići u Pošti. Toliko su nam, naime, kompanije NiS, Aerodrom i Telekom, tokom prethodnih nekoliko godina, i isplatile po osnovu akcija koje smo dobili od države.

Ukupno je bilo 25 isplate - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u avgustu 2021.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

Do sada smo dobili pet akcija NIS, jednu deonicu Aerodroma i 31 Telekoma.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 617 dinara, akcija Aerodroma 1.149 dinara. Akcijama Telekoma ne trguje se na berzi.

Akcije možete prodati takođe u "Pošti" i to davanjem naloga za prodaju. Treba , međutim, reći da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

#akcije