AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže u zvaničnu posetu Srbiji krajem septembra - pišu "Novosti".

Dolazak prvog čoveka turske države mogao bi da označi i novu eru ekonomske saradnje Beograda i Ankare, jer će sa delegacijom koju će predvoditi Erdogan, u Srbiju sleteti i oko 150 biznismena iz različitih oblasti i to u dva aviona!

Turski predsednik najverovatnije će u Srbiji provesti više od jednog dana, a tom prilikom na radnom stolu ispred Vučića i Erdogana trebalo bi da se nađu najvažnije regionalne političke i ekonomske teme, ali i stavi tačka na sve "šumove na vezama" između Beograda i Ankare do kojih je došlo u poslednje vreme.

Foto: Tanjug

Tokom Erdoganove posete mogli bi da se finiširaju i konkretni poslovni dogovori, i to iz oblasti tekstilne industrije i privatizacije naših banja, za koje su ulagači iz Turske posebno zainteresovani. Razgovaraće se i o izgradnji gasovoda "Turski tok", čiji bi jedan krak trebalo da prođe kroz Srbiju.

Agenda ove posete, prema našim informacijama, razmatrana je u ponedeljak na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa podsekretarom Nacionalne obaveštajne službe Turske (MIT) Hakanom Fidanom. Ovaj zvaničnik iz Ankare slovi za jednog od najbližih Erdoganovih saradnika, a po mnogima se kotira kao drugi čovek turske države.

U Srbiji deset puta više gradilišta nego pre tri godine

Osim oko priprema za Erdoganovu posetu, Vučić i Fidan u ponedeljak su razgovarali i o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju dve zemlje.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je istakao da su migrantska kriza, uz rastuće terorističke pretnje, bezbednosni izazovi sa kojima se suočavaju i naša zemlja i Turska.

Inače, Vučić i Erdogan sreli su se početkom jula, u Istanbulu, gde je srpski predsednik učestvovao i bio jedan od govornika na 22. Svetskom kongresu nafte. Vučić je tada poručio da "Srbija poštuje tursku snagu, poštuje sebe i veruje da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između Srba i Turaka i dveju država".

#Redžep Tajip Erdogan

#Srbija

'