AKTUELNO

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević i pomoćnik pokrajinskog sekretara, Milan Jarić, razgovarali su danas sa Andreom Mladin, osnivačem jedne od naših najuspešnijih startap kompanija u ženskom preduzetništvu i jednom od najpoznatijih savetnica u oblasti PTA sertifikacije (Pet T Pet Travel Advisor ) generalnog menadžera EventLand & PTA Solutions Ltd.

Cilj sastanka je niz aktivnosti u unapređenju poslovanja u turizmu i ugostiteljstvu, namenjen privrednicima na teritoriji AP Vojvodine, koji u svojim uslugama nude i prijem kućnih ljubimaca, prevashodno u ugostiteljstvu u pogledu jačanja svesti o prisustnosti kućnih ljubimaca u turizmu, koji su često sa konzumentima turističkih usluga. Iz ovog koncepta proizilazi ,,korak dalje“ u osnaživanju turističke infrastrukture u ovom domenu na teritoriji AP Vojvodine, u koju se uključio i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Prisustvo kućnih ljubimaca sa posetiocima i turistima, kako stranim, tako i domaćim, sve je češća pojava i u našoj zemlji, stoga je važno prisustvo i uključenost profesionalnog savetnika koji će predstaviti mogućnosti i najbolje svetske prakse u ovoj oblasti svim zainteresovanim stranam.

Na osnovu standarda koji su postavljeni, ugostitelji će moći sertifikovati svoju uslugu, dobiti znak kvaliteta i promociju, kroz komparativnu prednost koja se ogleda u profesionalnijem pružanju usluga svojim gostima.

Foto: Sekretarijat za privredu i turizam

Za putovanja koja uključuju kućne ljubimce postoji težnja za unapređenjem postojeće turističke infrastrukture i inovativni pristup koji prati svetske trendove, kako na teritoriji Vojvodine, tako i Srbije. Andrea, njena znanja, uskustva i inovativni pristup i koncept projekta, povod su za kreiranje zajedničkih poduhvata sa Sekretarijatom u narednoj godini.

Prema njenim rečima, prevashodno je neophodno jačanje svesti ugostitelja i vlasnika kućnih ljubimaca o postojanju i širenju mreže proizvoda i usluga koja ih spaja na jednoj teritoriji ili lokalitetu, te da je prihvatanje ovakvog pristupa pokazatelj unapređenja postojećeg poslovanja, kao i postojeće infrastrukture. Razgovaralo se i o mogućnostima u ovoj grani turizma, kao i usklađivanje sa zakonskim regulativama i društveno prihvatljivim normama.

Zajednički projekat jeste inovativan i podrazumeva niz edukacija i upoznavanja subjekata sa mogućnostima koje ovakva ponuda veoma velike ciljne grupe može da znači za celokupnu ponudu jednog objekta, kompleksa, smeštaja, što povezuje veliki broj ljudi oko zajedničkog problema.

Jačanje ovakve zajednice je uvek poduhvat koji se ohrabruje i podstiče radi donošenja pozitivnih promena u društvu, okruženju ali i poslovanju svih uključenih subjekata, kao i pratećih sadržaja i aktivnosti, počev od specijalizovane kuhinje, osoblja, smeštajnih kapaciteta, restorana, kafea i ostalo.

Pored toga, pokrajinski sekretar Ivanišević ističe da je važan aspekt zajedničke saradnje i PTA sertifikacija onih objekata i usluga koje prihvate ovakav način poslovanja, te u ponudu uključe prateću infrastrukturu namenjenu turistima sa kućnim ljubimcima, pri čemu se gradi zajednica ugostitelja i marketing strategija usmerena ka ovom vidu poslovanja zainteresovanih sertifikovanih turističkih poslenika.