AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranim jutrom nastavio je posetu zapadu Srbije i danas obilazi Raški okrug, a jutros je prvo posetio manastir Sopoćani, biser srednjovekovne srpske arhitekture i vizantijske umetnosti.

Reč je o jedinstvenoj svetinji, zadužbini Uroša Prvog, koja je oslikana purpurnom i vizantijsko plavom bojom, nasjkupljom bojom tadašnjeg sveta koja je sačinjena od poludragog kamena.

Predsednika je dočekalo monaštvo manastira i iguman Teoktist, kao i žitelji tog graja.

Predsedniku je predočen kratak istorijat izgradnje manastira ali i loze Nemanjića, a na samom početku posete predsednik je pozdravio okupljene građane i upitao ih može li šta da im pomogne a da nije put jer to vidi i sam da je potrebno.

Dobro jutro dobri ljudi, ima li šta što možemo da pomognemo sem puta? Pa da nema ne biste me ni čekali - rekao je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo je sramota za nas da nam je ovakav put do ovakve svetinje - dodao je predsednik kog su, kao i u drugim mestima, dočekali brojni građani s ličnim i lokalnim problemima s putevima, vodom, predavali mu i pisma...

Iguman Teokist preneo je predsedniku da posetioci dolaze u Sopoćane, kako ljudi iz kraja, Novog Pazara, ali i iz Beograda i drugih gradova.

Foto: Privatna arhiva

Dajte prvo da završimo ovaj put do Sopoćana, ovo je očajno... Drobnjak, prvo ovo da završiš, ovaj put do Sopoćana, ko pista da bude... Videćete, biće kao u Austriji - dodao je Vučić tokom obilaska.

Foto: Privatna arhiva

Ja sam noćas celu noć radio s Ministarstvom finansija, zabolela me glava... Bolje i da ne idem na put... - dodao je predsednik pa nastavio razgovor s meštanima.

Manastir Sopoćani:

Manastir Sopoćani, posvećen Svetoj Trojici, nalazi se 17 kilometara od Novog Pazara, a podigao ga je kralj Stefan Uroš nedaleko od izvora reke Raške. Freske manastira Sopoćani predstavljju remek-delo umetnosti, a taj manastir danas je jedan od najznačajnijih srpskih kulturnih spomenika, koji je 1979. godine uvršćen na UNESKO listu svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras i Sopoćani. Teško je precizirati kada su Sopoćani podignuti, najverovatnije je da je manastir podignut u drugoj polovini vladavine kralja Stefana Uroša I oko 1260. godine. Živopis manastira nastao je šezdesetih godina 13. veka, a tokom perioda osmanske vlasti u Srbiji u 17. veku, manastir je značajno stradao, a obnovljen je u prvim decenijama 20. veka. Nakon obnove, Sopoćani su jedno vreme bili ženski manastir, a posle dolaska 10 monaha i iskušenika iz manastira Crna Reka, 1996. godine, manastir ponovo postaje opštežiteljni, kao i što je bio u srednjem veku. U Sopoćanima je danas oko 30 monaha i iskušenika. Manastir Sopoćani pripada eparhiji raško-prizrenskoj.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, u nedelju, prvog dana posete tom delu Srbije, Vučić se sastao sa predstavnicima lokalnih samouprava i građanima tri opštine, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

Vučić je, takođe, posetio domaćinstvo Marinković u selu Seništa, obišao rekonstruisanu osnovnu školu "Živko Ljujić" u Novoj Varoši.

Prethodno se u Sjenici sastao sa predstavnicima kompanije CRBC, i u njegovom prisustvu potpisan je ugovor o gradnji deonice puta Požega - Duga Poljana u dužini od oko 75 kilometara.