AKTUELNO

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2017. godine iznosio je 1,3 odsto na godišnjem nivou, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u drugom tromesečju zabeležio rast od 0,5 procenata u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti od 4,4 procenta zabeležen je u sektorima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane u odnsou na drugi kvartal 2016.

DINAR MIRUJE: Kurs 119,18

U sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama ostvaren je rast od 2,8 odsto, a u sektorima državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite od 2,2 procenta.

S druge strane, pad je registrovan u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 10 posto i u sektoru građevinarstva za 2,8 procenata na godišnjem nivou.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu su na godišnjem nivou porasli izdaci: za finalnu potrošnju domašinstava za 1,6 odsto, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 0,6 posto, zatim za finalnu potrošnju države za 1,7 procenata, bruto investicije u osnovne fondove za 2,0, izvoz robe i usluga za 11,5 i uvoz robe i usluga za 10,3 odsto, navodi se u saopštenju.

#BDP

#Rast

'