AKTUELNO

Međunarodni dan žena, koji se slavi na današnji dan, simbol je borbe za ženska ljudska prava, odnosno slavi se kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Foto: Pixabay.com

Međutim, međunarodni dan žena uskoro je počeo da se povezuje sa socijalističkim zemljama. Posle Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandri Kolontaj, 8. mart je postao državni praznik u SSSR-u koji se obeležavao kao dan obeležavanja “herojstva radnica”, preneo je Informer.

Potom su tu praksu prihvatile i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki i značajan praznik.

Ipak, potpunu građansku ravnopravnost žene su kod nas dobile tek 1941. godine, kada je im je u tadašnjoj Jugoslaviji potvrđeno pravo glasa i to u dokumentima Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, koji je u tom periodu imao vlast na teritorijama oslobođenim od nacističke okupacije.

To pravo je prvi put iskorišćeno nakon Drugog svetskog rata, na izborima za Ustavotvornu skupštinu u novembru 1945. Tada su za Ustavotvornu skupštinu glasali svi muškarci i žene u zemlji sa navršenih 18 godina života.

Nakon ovih izbora, prvih na kojima su Jugoslovenke imale pravo glasa, 29. novembra 1945. godine je ukinuta monarhija i proglašena Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Iste godine su se za pravo glasa izborile i žene u Francuskoj i Italiji.