AKTUELNO

U Srbiji su danas održani predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa imalo je 6.502.307 građana.

TOK IZBORNOG DANA:

20:00 - BIRAČKA MESTA ZATVORENA!

19:40 - Miljkan Karličić, advokat i član RIK-a kaže za Pink kako je u Srbiji prvi zakon o izborima donet 1870. godine, zbog čega je naša zemlja dama evropske demokratije, kao i da je do 19 sati u Beogradu izašlo 51,2 odsto birača.

Foto: TV Pink Printscreen

19.34 - Pretnje penzionerima i glasačima SNS

Nema kraju jezivim pretnjama onima koji glasaju za Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića. Naime, kako Kurir saznaje, tokom dana pojavili su se plakati na kojima se deli važno obaveštenje upućeno prvenstveno penzionerima.

19:17 - Grad na jugu Srbije rekorder u finišu glasanja

Dva sata pre zatvaranja biračkih mesta najbolja izlaznost do 18 sati je u Žitorađi - čak 68,1 odsto upisanih birača.

19:16 - RIK: Do 18 sati glasalo 50,82 odsto!

Foto: TV Pink Printscreen

19:10 - CESID: Do 19 sati izašlo 54,6 odsto birača!

Prema poslednjim podacima IPSOS Srbija i CeSID do 19 sati u Srbiji je na birališta izašlo i glasalo 54,6 odsto građana.

19.05 - Do 18 časova: U Novom Sadu glasalo 54,18 odsto, Pirotu oko 56, a rekorder je Žitorađa sa 68,1

Na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji danas do 19 sati glasalo je 54,6 odsto birača, pokazuje projekcija izlaznosti koju su uradili Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Ipsos.

18.47 - CESID: Glasanje može da se produži i posle 20 časova

Foto: Pink.rs/N. Žugić

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je da svim biračima koji se u 20 časova nađu ispred biračkog mesta, po zakonu mora da bude omogućeno da obave svoju građansku dužnost.

18:42 - Najbolja izlaznost do 18 sati u Sevojnu - 60,9 odsto

Dva sata pre zatvaranja biračkih mesta u Zlatiborskom okrugu najbolja izlaznost je u užičkoj gradskoj opštini Sevojno i iznosi 60,9 odsto.

18.35 - Identifikovan napadač na Bratislava Jugovića

Pripadnici Policijske uprave Čačak identifikovali su i pronašli lice koje je danas u Čačku napalo poslanika SNS-a Bratislava Jugovića. Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Čačka doveden je u policijsku stanicu gde će dati izjavu na okolnosti ovog događaja, saopštio je MUP.

Video: Privatna arhiva

17:38 - Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 13 do 17 sati, CeSID je uočio sledeće vrste nepravilnosti:

- Ubacivanje listića u pogrešne kutije

- Nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično)

- Greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova

17:26 - Upućene pretnje Vesiću i Orliću

Jezive pretnje stižu od pristalica opozicije koje su upućene dr Vladimiru Orliću sekretaru Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarica i Goranu Vesiću, zameniku gradonačelnika Beograda.

17:21 - Incident u Surdulici, birač polomio glasačku kutiju

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je da izborni proces protiče u fer i demokratskoj atmosferi.

Kako je rekao, na biračkom mestu u Surdulici dogodio se incident kada je jedan birač polomio kutiju za glasanje, ali je ukazao da je incident prijavljen policiji i da je uveren da će počinilac brzo biti sankcionisan.

17:17 - Duško Vujošević pozivitan na koronu

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Duško Vujošević, nosilac beogradske liste ispred koalicije "Ajmo ljudi" Borisa Tadića, pozitivan je na koronavirus. On je danas glasao na izborima, nakon čega mu nije bilo dobro, pa je uradio i test koji je bio pozitivan.

17:11 - RIK saopštio na novoj sednici da je do 16 sati izašlo 41,56 odsto birača. Naglasili i da je u Beogradu manja izlaznost nego u Srbiji. Iz RIK-a su apelovali i da se smire strasti, nakon nekoliko incidenata, a novi presek najavljen je za 19 sati i 5 minuta.

Do 16 časova izlaznost na izborima je 41,56 odsto, od 6.502.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije.

U beogradskom regionu izlaznost je 38,5 odsto, u Vojvodini 44 odsto, regionu Šumadije i zapadne Srbije 42,78 odsto i regionu južne i istočne Srbije 42,11 odsto, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Dodao je da nema podataka o glasanju Srba sa KiM, koji glasaju na biračkim mestima u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

Foto: Printscreen YouTube/RIK

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je rekao da izborni proces protiče u demokratskoj i fer atmosferi.

"Nisu uočene bilo kakve veće nepravilnosti. Ono što je zabeleženo to je da su povećani redovi gotovo na svim biračkim mestima", naveo je Dimitrijević.

17:06

Prema poslednjim podacima IPSOS Srbija i CeSID do 17 sati u Srbiji je na birališta izašlo i glasalo 45.1 odsto građana.

16.40 - MUP: Iznenađeni smo uvredama lidera PSG

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je iznenađeno uvredama lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića o navodnom neprofesionalnom postupanju policije nakon incidenta koji se danas dogodio ispred sedišta Srpske napredne stranke u Zemunu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

15.54 - Glasao predsednički kandidat Miša Vacić.

On je glasao na biračkom mestu 29 u OŠ Duško Radović u Novom Beogradu.

Građanima će na biračkom mestu prst biti obeležen sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a svima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

15.40 - Srbi iz Gračanice: I da je 1.500 kilometara, ako Srbije zove nije teško

Srbi iz Gračanice koji su jutros organizovano autobusima krenuli na glasanje za Kuršumliju kazali su za Kosovo onlajn da im daljina glasačkog mesta nije prepreka da iskoriste svoje građansko pravo i glasaju na predsedničkim i palmantarnim izborima koji se danas održavaju u Srbiji, javio je Kosovo online.

Siniša Đorđević kaže da mu odlazak za Kuršumliju ne predstavlja problem da ispuni svoju građansku dužnost. "I da je 1.500 kilometara ako država Srbije zove nije teško ne samo meni već i ostalima. Bili bi srećni da ovde glasamo gde smo i rođeni. Situcija je takva i imamo razumevanje", kazao je Đorđević.

Siniša Šubarić ističe da su Srbi uskraćeni na demokratsko pravo da glasaju. "Nije nam teško da pređemo 150 kilometara i glasamo. Prešli bi mnogo više ali je sasvim neopravdano doneta ovakva odluka prištinskih vlasti", kazao je Šubarić.

15.30 - Saša Radulović glasao na Ceraku

Nosilac liste koalicije "Suverenisti" za parlamentarne izbore i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je danas u 13 na biračkom mestu na Ceraku. On je svoju glasačku dužnost obavio u vrtiću "Sanjalica".

15.12 - Glasao dr Miljko Ristić, kandidat za gradonačelnika Beograda

Foto: Beta/Milan Obradović

Kandidat za gradonacelnika Beograda Srpske radikalne stranke (SRS) Miljko Ristic glasao je na opstim izborima na birackom mestu OS "Danilo Kiš" u Ulici Generala Štefaneka u Beogradu.

RIK saopštio najnovije podatke o izlaznosti na izborima u Srbiji

Foto: TV Pink Printscreen

Do 14 časova izlaznost na današnjim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima je 31,56 odsto, od 6.502.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije(RIK).

U beogradskom regionu izlaznost je 28,64 odsto, u Vojvodini 34,09 odsto, regionu Šumadije i Zapadne Srbije 31,94 odsto i u regionu Južne i Istočne Srbije 32,91 odsto, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je dodao da nema podataka o glasanju Srba sa KiM, koji glasaju na biračkim mestima u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

U Bajinoj Bašti, do 14 sati izašlo skoro 50 odsto građana

14:30 - Prema poslednjim podacima IPSOS Srbija i CeSID do 14 sati u Srbiji je na birališta izašlo i glasalo 29,8 odsto građana.

14:10 - Oglasio se MUP posle napada na poslanika SNS Batu Jugovića

13:50 - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović glasala je danas, zajedno sa članovima svoje porodice

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 7.aprila u 20 sati.

13:40 - CeSID objavio presek izbornih nepravilnosti do 13 sati

13:07 - RIK: Do 12 časova glasalo 20,52 odsto!

Foto: TV Pink Printscreen

PRESEK: Do 11 sati glasalo 13,7 ODSTO BIRAČA

Prema podacima Ipsos/CeSID objavljenim nakon drugog preseka u 11 sati, na izborima je do sada glasalo 13,7 odsto birača.

Na prethodnom preseku u 9 sati, na izborima je ukupno glasalo 5,1 odsto birača. Do 11 sati u Vojvodini je glasalo 16,1 odsto birača, u centralnoj Srbiji 13,2 odsto, a u Beogradu 12,2.Poređenja radi, na poslednjim izborima 2020. godine prema preseku Ipsos/CeSID za izlaznost do 9 sati, na izbornim mestima glasalo je 5,2 odsto ukupnog broja glasača.

10:00 - PALMA ISPUNIO GRAĐANSKU DUŽNOST

Palma je glasao u Končarevu, oko deset sati jutros.

Foto: Foto/Jedinstvena Srbija

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sa porodicom je glasao za parlamentarne i predsedničke izbore na biračkom mestu u rodnom Končarevu u 10 sati.

09:00 - Glasala potpredsednica Vlade i ministarka kulture i imformisanja Maja Gojković

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

09:00 - Glasao ministar omladine i sporta Vanja Udovičić

Ministar omladine i sporta Vanja Udovicic iskoristio je svoje građansko pravo i jutros glasao na opštini Čukarica.

Foto: Foto/MOS

Gojković je glasala na biračkom mestu br. 180, AD Železnice Srbije, u ulici Vase Stajića u Novom Sadu, u 9.30 časova.

09:30 - GLASAO ZORAN RADOJIČIĆ

Foto: Tanjug/Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić glasao je jutros na biračkom mestu broj 1 u muzičkoj školi „Josif Marinković”.

09:00 - VULIN OBAVIO GRAĐANSKU DUŽNOST

Foto: Foto/PS

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin glasao je jutros u 9 časova na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

08:30 - Glasao Goran Vesić

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić glasao je danas na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

On je građansku dužnost ispunio u 08.30 sati na biračkom mestu broj 5 u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

8:30 - Glasao Milan Krkobabić

Foto: Beta/Emil Vas

Predsednik PUPS-a i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić glasao je danas u 8 časova na izborima za predsednika Srbije, novi sastav parlamenta i lokalnu vlast u Beogradu.

08:00 - GLASAO MILOŠ VUČEVIĆ

Foto: Instagram.com/milosvucevic_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada obavio svoju građansku dužnost na biračkom mestu 189, PREDUZEĆE "DES", NOVI SAD, BOGDANA GARABANTINA BR. 3 .

08:00 - Glasao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug AP/ZORAN ZESTIC

Vučić glasao je na biračkom mestu u zgradi dečijeg vrtića "Tesla - nauka za život".

07:45 - Glasao Aleksandar Šapić

Predsednik opštine Novi Beograd i kandidat liste "Aleksandar Vučic-Zajedno možemo sve" za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, glasao je jutros oko 7.45 časova na biračkom mestu na Novom Beogradu.

Foto: Tanjug

Šapić je glasao na biračkom mestu broj 119 u Osnovnoj školi "Borislav Pekić".

07:30 - Glasala ministarka Kisić

Foto: Tanjug AP/ÐORÐE KRSTIC

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Predsednistva SNS, Darija Kisić, glasala je jutros na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Ona je svoje biračko pravo iskorisila u 7.30 sati na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije".

07:30 - Glasala premijerka Ana Brnabić

Foto: Tanjug AP/STRAHINJA ACIMOVIC

Brnabić je na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" , na kojoj je 250 kandidata za poslanike republičkog parlamenta.

07:10 - Glasao Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije

Foto: Tanjug AP/RADE PRELIC

Predsednik Skupštine Srbije, glasao je na svom glasačkom mestu u MZ Dedinje u Beogradu. On je na glasačko mesto došao sa suprugom Sanjom.

07:00 - Zoran Đorđević sa sinom Nikolom, otvorio biračko mesto 47, MML- Zvezdara, ubacivanjem kontrolnih listova, a zatim izvršio građansku dužnost.

Foto: Pink.rs

07.00 - Prvi u Novom Beogradu jutros je glasao Lazar Mitrović od 92 godine.

Foto: Tanjug AP/ZORAN ZESTIC

07.00 - Tačno u 7 časova širom Srbije otvoreno 8.267 biračkih mesta.

06.41 - Pravo glasa ima 6.502.307 građana koji će na 8.267 biračkih mesta.

06.40 - Glasačka mesta otvorena od 7 do 20 sati.

06.36 - Birači sa Kosova i Metohije će, zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole glasanje na teritoriji Kosova, glasati u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin.

06.35 - Građani na parlamentarnim izborima biraju poslanike sa ukupno 19 izbornih lista.

Po redosledu koji je proglasila Republička izborna komisija, na glasačkom listiću su liste Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, Ivica Dačić - premijer Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Vojislav Šešelj - SRS, Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije i Miloš Jovanović - DSS.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Slede lista Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka zavetnici, Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja, Koalicija Moramo, Suverenisti, Boško Obradović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, Zajedno za Vojvodinu i lista SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin.

Na izbornom listiću su i liste Boris Tadić - Ajmo ljudi, Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa, Koalicija Albanaca doline, Otete bebe Ane Pejić, Romska partija Srđan Šajn, a poslednja po redosledu koji je proglasio RIK je lista Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin.

Kako izgleda glasački listić

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru sive boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biće ljubičaste boje. Za predsedničke izbore glasački listić biće plave boje, a kontrolni listić boje cigle. Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji.

Za predsedničke izbore proglašeno je osmoro kandidata čiji redosled na izbornom lisstiću je određen žrebom. Na prvom mestu je Miša Vacić, slede Biljana Stojković, Branka Stamenković, Zdravko Ponoš, Milica Đurđević Stamenkovski, Aleksandar Vučić, Miloš Jovanović i Boško Obradović.

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru sive boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biće ljubičaste boje.

Za predsedničke izbore glasački listić biće plave boje, a kontrolni listić boje cigle. Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji.

Glasaće se i u 29 zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i na 77 mesta u inostranstvu, gde se za glasanje prijavilo 38.876 birača.

Podsetimo, predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počela je 31. marta u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila u 20 sati.