AKTUELNO

Mi pratimo koliko je izborni proces u skladu sa međunarodnim propisima i obavezama koje je Srbija preuzela, kao što to čine i druge države - rekao ješef misije Daglas Vejk novinarima ispred biračkog mesta u Beogradskoj poslovnoj školi

Izborni proces u Srbiji prati više od 260 međunarodnih posmatrača koje je angažovala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavio je danas šef misije Daglas Vejk i naveo da su se timu pridružile i tri parlamentrarne delegacije sa oko 100 posmatrača.

Vejk je rekao da u ovom trenutku ne može da kaže više o samom izbornom procesu, ali da OEBS na terenu ima veliki tim posmatrača koji nadgleda izbore.

- Mi pratimo koliko je izborni proces u skladu sa međunarodnim propisima i obavezama koje je Srbija preuzela, kao što to čine i druge države - rekao je Vejk novinarima ispred biračkog mesta u Beogradskoj poslovnoj školi.

Dodao je da je ovo važan dan za Srbiju jer, kako kaže, građani imaju priliku da glasaju i izaberu predstavnike za parlament i predsednika države.

Na pitanje kada će OEBS izaći sa prvim izveštajem o izborima, Vejk je rekao je pre nekoliko nedelja objavljen preliminarni izveštaj sa nalazima koji se tiču predizbornog procesa i najavio da će misija sutra, zajedno sa predstavnicima drugih parlamentarnih delegacija, održati pres konferenciju na kojoj će saopštiti preliminarne zaključke.

- Proces se nastavlja i nakon izbora, a tu smo da pratimo i ako bude drugog kruga predsedničkih izbora - kazao je Vejk.

Autor:

#OEBS