AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, o unapređenu odnosa dve zemlje.

- Ova poseta nam je veoma važna. Želimo da resetujemo odnese između Srbije i Crne Gore. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja. Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja mogu da utiču na poboljšanje - rekla je Brnabićeva.

Mnogo šansi za saradnju i u energetskom sektoru

Ističe da imamo mnogo šansi za saradnju i u energetskom sektoru. 

- Naša obaveza je da učinimo mnogo u tome, posebno u regionalnim projektima, koji podrazumevaju značajne hidropotencijali, i tu mnogo značajnih energetskih kapaciteta mogu dobiti i Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina - navela je Brnabićeva. 

Abazović je rekao da je došao sa dobrom voljom danas u Beograd i da je srpsko-crnogorskim odnosima potrebno resetovanje, a da sva pitanja nije moguće rešiti odmah.

Pitanje ambasadora uskoro će biti rešeno

Brnabić je rekla jda će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti rešeno.- Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji - kazala je premijerka.

Brnabić je to poručila odgovarajući na pitanja novinara da li su razgovarali o imenima budućih ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji i da li će to doprineti normalizaciji diplomatskih odnosa i da li je pokrenuto pitanje zadržavanja pojedinih crogorskih poslanika na granici sa Srbijom?

Premijerka je objasnila da će se pitanje ambasadorqa lako rešsiti, jer je Srbija povukla odluku da ambasador Crne Gore u Srbiji bude "persona non grata", koja je doneta recipročno kada je ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen kao "persona non grata".

Istakla je da je to vlada Srbije učinila na izričit zahtev i molbu predsenika Vučića."Pitanje ambasadora je otvoreno i Srbija je zaista ršena da skloni sa dnevnog reda, tako da očekujem da će se to uskoro rešiti", rekla je ona.

Što se tiče zadržavanja određenih državljana Crne Gore na graničnom prelazu, prenijerka je rekla da joj je premijer Abazović skrenuo pažnju na to.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pogledaću o čemu se radi i nadam se da će se to rešiti. Ja sam danas prvi put čula za takvu stvar - poručila je premijerka.

Brnabic: Buk Bijela-političko kočenje ili ekoloski standardi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da studije o životnoj sredini ne treba koristiti kao politički alat za zaustavljanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, dok je premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao da je ta država po ustavu ekološka i ima interes da investicije budu po visokim eko standardima. Brnabićeva je rekla da je Buk Bijela samo jedan od energetskih projekata mogućih za saradnju na polju zajedničkog investiranja u energetiku, te da se nada da politički razlozi neće zaustaviti tu izgradnju koja je pripremljena. "Pitanje broj jedan je energetika. Sve što zajedno možemo da dodatno izgradimo za proizvodnju energiju za naše ljude i dobro svih građana regiona, zlata je vredno. Političke razmirice ne smeju tome da stanu na put. Ako smo odgovorni moramo da rešimo te stvari", rekla je ona. Dodala je da nikome dobro neće doneti ako se kao politički alat upotrebljavaju studije o uticaju na životnu sredinu kako bi projekat Buk Bijela bio sprečen. Ocenila je da je regionu potrebna energija, da je proizvodi i deli, te da što se pre postigne dogovor to će se pre graditi. Poručila je da je Buk Bijela samo kap u moru, te da dve države treba da sednu i vide šta sve mogu zajedno da urade u korišćenju naših zajednčkih potencijala. Ona je podsetila na inicijativu predsednika Vučića na samitu Otvorenog Balkana o zajedničkoj energetskoj politici, koja bi omogućila lakše balansiranje sisteme i bržu gradnju kapaciteta iz obnovljivinih izvora enegije. Premijer Crne Gore Abazović rekao je da se slaže oko zajedničkog izbalansiranog sistema električne energije, te podsetio da ga je imala i bivša Jugoslavija. Naglasio je da Crna Gora ide u izgradnju novih energetskih kapatcita, a da su prioriteti Sunce i vetar, te da su "mnogi projekti na čekanju". Pomenuo je značaj umrežavanja i gasifikacije za koju je idealna Luka Bar, koja bi se povezala na gasovod iz Albanije što bi bila delimična diversifikacija. Podsetio da Crna Gora ima kabl ka Italiji za uvoz i izvoz električne energije. Ocenio je da je za Crnu Goru prihvatljiva inicijativa iz Ohrida o zajedničkoj izgradnji energetskih objekata, što bi omogućilo da se energija koristi prema procentu vlasništva. "Crna Gora je zainteresovana za svaki vid saradnje. Naš interes je da se sve radimo sa visokim ekološkim standardima. Po ustavu smo ekološka država i intencija Vlade Crne Gore je vraćamo zeleni imidž koji je nam je imanentan. Ako tu nađemo zajednički projekat i interes, zašto da ne", rekao je on. Tanjug

Predsednici srpske Vlade upućen i formalni poziv da poseti Crnu Goru

Abazović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić na pitanje da li ti ti odnosu mogu uopšte da se resetuju s obzirom da nije rešeno nijedno otvoreno pitanje, konkretno i izručivanje Svetozara Marovića, rekao da postoji suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se reši na jednom sastanku.

Abazović je rekao da ne može da se pravi pritisak na Vladu Republike Srbije i naglasio da sve ono što je moguće da se reši danas postoji dobra volja s njegove strane.

Crnogorski premijer je takođe rekao da je predsednici srpske Vlade Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama poseti Crnu Goru gde bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetimo, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, što je njegova prva zvanična poseta od kada je stupio na dužnost premijera.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Autor: