AKTUELNO

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u avgustu bila veća za 7,3 procenata nego u istom mesecu prošle godine, dok je od januara do avgusta tekuće godine porasla za 3,0 odsto u odnosu na isti period 2016, objavio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2016. godine, industrijska proizvodnja je u avgustu bila veća za 4,8 procenta.

Na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u avgustu najveći uticaj su imali: proizvodnja mašina i opreme, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja derivata nafte, proizvodnja pića i proizvodnja električne opreme.

Najveći međugodišnji rast su u avgustu imale prerađivačka industrija od 9,7 posto i rudarstvo od 4,7, dok je snabdevanje elektricnom energijom, gasom, parom i klimatizacija registrovalo pad od 1,1 odsto.

U avgustu je porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda za 29,1 odsto na godišnjem nivou, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 11,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+4,1 odsto), i energije (+2,5 odsto), dok je pad zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potro?nju (-7,1 odsto).

U periodu januar-avgust, rast prerađivačke industrije je iznosio 6,5 posto, rudarstvo je beležilo porast od 0,8 procenata, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija regostrovan pad od 8,2 odsto u odnosu na uporedni lanjski period.

#Rast

#industrija

'