AKTUELNO

Tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu biće reči o izmenama sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Izmene sporazuma o slobodnoj trgovini su usklađene prošle nedelje i postaće zvanične tokom posete turske državne i privredne delegacije Srbiji, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za agenciju Anadolija.

Prema Turskom statističkom institutu (TurkStat), trgovinska razmena između dve zemlje je u stalnom porastu od potpisivanja sporazuma 2009. godine. Sa 362 miliona dolara u 2009. porasla je na 900 miliona dolara u 2016.

Čadež je naveo da i dalje postoji "ogroman potencijal u obe zemlje" i da bi povećanju trgovinske razmene doprinela liberalizacija trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Od januara do avgusta je, prema podacima TurkStata, Turska u Srbiju izvezla robe u vrednosti od 442 miliona dolara, dok je uvoz iz Srbije iznosio 284 miliona dolara. U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale više od 110 miliona dolara, pretežno u tekstilnoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji, piše Anadolija.

Foto: Tanjug

Čadež je izjavio da se nada da će izmene sporazuma o slobodnoj trgovini doprineti otvaranju novih fabrika u Srbiji.

Predsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović je rekao da bi turske i srpske kompanije mogle zajednički da rade u trećim zemljama, posebno u istočnoj Evropi, a da Srbija može biti odskočna daska za turske kompanije koje svoje poslovanje žele da prošire na Evropu.

Erdogan će u utorak i sredu boraviti u Beogradu gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o bilateralnim odnosima a učestvovaće i na tursko-srpskom poslovnom forumu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova smatra Srbiju ključnom zemljom za regionalnu stabilnost i podržava njene evropske integracije, navodi Anadolija.

#Srbija

#Turska

#saradnja

'