AKTUELNO

Učionice i vrtićke grupe samo što su se napunile nakon raspusta i godišnjih odmora, počele su da se prazne zbog zdravstvenih problema dece, a kako kažu lekari najviše ih muči alergija na ambroziju, a pored nje ima dosta i respiratornih infekcija i stomačnih virusa.

Dr Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj kaže da je alergija na ambroziju pojačana, i da je ima kod dece svih uzrasta, od tri godine pa naviše.

- Dosta ima alergije na ambroziju, dosta je pojačana, ali na sreću, deca za sada lepo reaguju na terapiju. Pored nje, ima i uobičajenih respiratornih infekcija, koje se javllaju u ovo doba godine - kaže dr Rsovac za Telegraf.rs.

Foto: Pixabay.com

I pedijatar Saša Milićević kaže da je kod dece sada najprisutnija alergija na ambroziju i da je ima baš dosta.

- Manifestuje se tako što deci curi nos, da ih svrbi, da kijaju a ona deca, koja imaju astmu njima masovno svira i šišti u plućima. Pored alergije na ambroziju, ima dosta i alergije na grinje i na prašinu. Ima i varičele. Malo, malo ali ima i varičele, one kod dece prođu veoma dobro a kod odraslih mogu da izazovu komplikacije poput upale pluća - objašnjava dr Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da među decom ima dosta i stomačnih virusa, rote, a više adeno virusa.

- Praćeni su povraćanjem, dijarejom, temperaturom i dosta lošim opštim stanje. Najbitnije je tu da se da dosta tečnosti, da se dete rehidrira. Ima dosta klasičnih infekcija primera radi upale grla, ali i bronhitisa, ali izgleda da ovo vreme pogoduje tome - naveo je dr Milićević za Telegraf.rs.

#Bolest

#Vrtić

#deca

#škola