AKTUELNO

Sprovođenjem Nacionalne strategije za suzbijanje sive ekonomije udeo neprijavljenih radnika u ukupnoj zaposlenosti mogao bi da se smanji sa 24 odsto na 17 odsto, objavljeno je danas na predstavljaju te strategije.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović izjavio je da komplikovani zakoni, opterećenost rada, parafiskalni nameti i nepredvidivo poslovanje opterećuju preduzetnike, tako da prednost imaju oni koji rade u sivoj zoni.

U narednoj godini Vlada Srbije će, kako je najavio, podsticati preduzetništvo na svim nivoima, jer su mala i srednja preduzeća kičma privrede.

- Dok je rizik preduzetništva veći od rizika rada u sivoj zoni, ta neformalna ekonomija će cvetati - rekao je Petrović.

On je dodao da je potrebno obezbediti manji rizik za one preduzetnike koji rade. Prema njegovim rečima, Srbija ima dobre zakone, ali je problem primena i tumačenje.

Goran Pitić, član Saveza za fer konkurenciju, ocenio je da treba odrediti koje takse i naknade bi trebalo ukinuti, a koje prevesti u poreske oblike. Na taj način, kako navodi, za građane i preduzeća ne bi postojala iznenađenja i ističe da je NALED je evidentirao 400 nameta, od kojih je 250 parafiskalnih.

Saradnja državnih organa i promovisanje vrednosti plaćanja poreza, kako ističe Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe, važna je u borbi protiv sive ekonomije. Kako je dodao, kada bi se 10 odsto sive ekonomije prebacilo u legale tokove, to bi moglo da utiče na rast BDP-a od tri odsto, a sa takvim rastom mogao bi da se smanji i budžetski deficit.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da se, osim privrednika, kontroliše i disciplina inspektora te institucije i da se neće tolerisati korupcija. Inspektori Poreske uprave, kako je navela, svakodnevno rade na sprečavanju nelegalnog prometa duvana i duvanskih proizvoda.

Stabilna sistemska rešenja potrebna su za efikasnu borbu protiv sive ekonomije, rekla je ona i podsetila da je ove godine usvojen program transformacije poreske uprave, kao bi poreske adimistracije bila što efikasnija.

Autor: M. Petković

Izvor: Beta

'