AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da će u sledećoj godini Vlada značajno povećati budžet za inovacije jer se to vidi kao šansa za ekonomski rast i zapošljavanje u Srbiji.

- Ako želimo brže da se razvijamo ne sme budžet za nauku i inovacije da bude manji od 0,35 odsto BDP-a kao što je to dosad bio slučaj. Izdvajanja iz budžeta za te namene morala bi svake godine eksponencijalno da rastu jer se ulaganja u inovacije sigurno vraćaju, a to najbolje pokazuju primeri Finske, Izraela, Švajcarske i drugih zemalja koje su globalni lideri u oblasti inovacija, rekao je Popović.

Popović je, u intervjuu za "Politiku" u izdanju od nedelje, upozorio da ćemo u suprotnom nastaviti da zaostajemo, ne samo za razvijenim zemljama EU već i za susedima iz regiona.

- Tih manje od 100 miliona evra dodatnog novca za inovacije bi moglo da ima mnogo veće pozitivne efekte na privredni rast", kazao je Popović.

On smatra da bi se time sprečio dalji odlazak mladih i obrazovanih, što je "na dugi rok najveći gubitak za zemlju u celini".

Popović ističe da najveće šanse za brži ekonomski napredak, rast izvoza i zapošljavanje leži u potpunoj digitalizaciji industrije.

Kako kaže, sa premijerkom Anom Brnabić je pokrenuo razgovore u uspostavljanju institucionalnog okvira za digitalnu inovaciju industrije i instrumenata koji bi mogli da sprovode politiku Vlade za razvoje Industrije 4.0. što podrazumeva potpunu digitalizaciju industrije.

Popović je ukazao i na značaj izgradnje industrijskog parka u Borči.

- Visokotehnološka industrija stvara oko 4,6 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije i sedam odsto BDP-a EU, a izgradnjom industrijskog parka u Borči ta razlika će se prilično smanjiti, naveo je Popović.

Popović ukazuje da o značaju te investicije svedoči i činjenica da će u njega biti uloženo 300 miliona evra, što je četvrtina stranih investicija koje su u Srbiju stigle u prvih sedam meseci ove godine.

Prema preliminarnim procenama kineskih partnera, kada kompleks bude gotov, u njemu će moći da posluje više od 1.000 preduzeća koja bi od pet do sedam godina mogla da povećaju BDP Srbije više od 2,2 milijarde evra ili čak sedam procenata, kazao je on.

Popović naglašava da će u tom parku direktno biti otvoreno 10.000, a indirektno 15.000 novih radnih mesta, što će doprineti da se stopa nezaposlenosti odbori ispod 10 odsto.

Pročitajte još: DAČIĆ: Ako Španija može da se bori za Kataloniju, onda i SRBI MOGU DA SE BORE ZA KOSOVO!

#Budžet

#Nenad Popović

'