AKTUELNO

Dan nakon snažne eksplozije i vatrene stihije, koja je u nedelju ujutru zahvatila ceo objekat na adresi Tršćanska 18 u Zemunu, juče su samo nemo posmatrali zgarište svojih domova.

Iako je pet porodica koje su živele u ovoj zgradi, privremeno našle smeštaj, pitaju se ko će im izaći u susret i pomoći da reše ovu beznadežnu situaciju. U opštini Zemun, rekli su da je neophodno sačekati izveštaj stričnjaka o statici zgrade, kako bi znali na koji način da pomognu stanarima.

Oko objekta u Tršćanskoj postavljena je traka, jer ulazak u zgradu nije bezbedan. Nekoliko stanara ovog objekta juče su došli do svojih domova i nemo su posmatrali zgarište koje je ostalo nakon eksplozije i požara. Svi imaju isto pitanje kako da nađu rešenje i ponovo svoje živote vrate u normalu.

- Nama stan nije izgoreo, ali je poplavljen nakon intervencije vatrogasaca - rekla je za "Novosti" jedna od stanarki. - Ako bismo se odlučili da renoviramo stan, cela zgrada je nesigurna i pitanje je šta bi nas sledeće zadesilo. U nedelju uveče smo izvlačili vodu iz stana ne bi li makar malo spasili naš dom. Decu smo smestili kod bake i deke, a mi smo noć proveli kod kumova. Za sada ćemo ovako, ali bi nam zaista bilo neophodno da iznajmimo stan dok ne vidimo kako će se rešiti ova situacija. Međutim, teško je danas naći smeštaj a da vam ne traže 800 evra za kiriju. Zaista smo svi u teškoj situaciji.

Srećom svi stanari zgrade su dobro i niko nije povređen u požaru. Iako zvanično nije potvrđeno šta je izazvalo eksploziju, kako se pretpostavlja problem je nastao zbog plinske boce koja je pukla u prizemlju. Vlasnica stana u trenutku eksplozije nije bila kod kuće, a retko boravi u ovom stanu. Kako su nam stanari ispričali ona je u nedelju došla u Tršćansku ulicu, a ova situacija teško joj je pala kada je videla da su njene komšije ostale bez svojih domova.

Foto: E-Stock

Prema rečima stanara, oni su juče zvali opštinu Zemun u nadi da će im neko dati informaciju o tome kakvi su sledeći koraci. Predsednik ove lokalne samouprave Gavrilo Kovačević rekao je da su se čuli sa stanarima i da će biti u kontaktu u narednom periodu kako bi zajedno prebrodili ovu situaciju.

- Moramo da sačekamo izzveštaj o proceni statike zgrade i koliko je bezbedna. Sve zavisi kakav je izveštaj, možda će zgrada moći da se renovira. Iako je to privatna imovina mi ćemo se potruditi makar da obezbedimo neku pomoć ovim ljudima - rekao je Gavrilo Kovačević za "Novosti".

Da podsetimo, stanare zgrade u Tršćanskoj ulici u nedelju oko 7.00 sati probudila je snažna eskplozija, nakon koje je izbio požar. Na teren je ubrzo stiglo sedam vatrogasnih vozila, a 29 vatrogasaca su ugasili požar i evakuisali stanare ove zgrade. Od jačine udara, prozori i stakla su popucali. Ulazna vrata stana u kom je eksplodirala boca, bila su izbijena iz štokova i završila su u komšijskom stanu. Na zidovima su rupe, fasada je uništena kao i ulaz u zgradu.

Stanari ove zemunske ulice u nedelju su mislili da se dogodio zemljotres. Osim nadležnih službi, komšije su pomagale jedni drugima, kako bi se svi spasili i izašli iz svojih domova. Srećom, niko nije povređen tokom eksplozije i požara koji je zahvatio suteren, prizemlje, polusprat i sprat.

Autor: