AKTUELNO

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji ima za cilj da ohrabri sve žene koje se bore s ovom bolešću, ali i ukaže na važnost preventivnih pregleda, koji umnogome mogu pospešiti izlečenje od ove maligne bolesti. S rakom dojke uspešno su se izborile i pojedine javne ličnosti sa naše estradne scene, a među njima su Anabela Atijas, Tina Ivanović, Kija Kockar, Ivana Žigon i druge. Ovo su njihove priče.

Pevačica Anabela Atijas imala je samo 19 godina kada je operisala rak dojke, a o svom iskustvu više puta je, potpuno iskreno, javno govorila, ne bi li skrenula pažnju svim ženama, a posebno mladim devojkama.

Foto: TV Pink Printscreen

U Švedskoj je zakonom propisano da žene starije od 30 godina moraju da idu na pregled, na mamografiju, a ja sam se družila sa devojkama tih godina, koje su mi pričale o tome. Tako sam jedne večeri posle povratka iz grada, dok sam se tuširala, napipala kvržicu, odmah me je uhvatila panika, probudila sam mamu, i sutra smo otišli na pregled, a u roku od dva dana su mi urađeni biopsija i operacija. Nekoliko meseci sam bila na hormonskoj terapiji, i uspešno se oporavljala jer je tumor otkriven na vreme, sve je prošlo bez posledica - rekla je Anabela.

Tina Ivanović je, takođe, operisala karcinom, i to više puta.

Imala sam tri operacije. Plakala sam kao kiša kad sam saznala za bolest. Sve mi se srušilo. Osećala sam strah, bes i tugu. Nije bilo lako, ali, hvala bogu, sad je sve u redu. Kontrola je najvažnija - poručuje Tina.

Foto: TV Pink Printscreen

Kija Kockar je svojevremeno sasvim slučajno naslutila da ima karcinom, o čemu je javno govorila.

Dogodilo se to da sam sasvim slučajno napipala neke kvržice na grudima. Nije mi bilo svejedno jer znam da to može značiti mnogo toga. Odmah sam zakazala pregled kod mog doktora i ultrazvuk je pokazao da imam tri tumora. Usledio je i niz drugih pregleda. Uskoro ću imati hirurški zahvat koji će pokazati da li su tumori benigni ili nisu - pisala je tada Kija, a srećom, sve se završilo u najboljem redu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ipak, pevačica je iskoristila svoju popularnost kako bi skrenula pažnju na ovaj zdravstveni problem koji je uzeo maha i uvek je javno podržavala žene koje se bore s ovom bolešću.

Ivana Žigon je pričala o svojoj borbi s karcinomom dojke.

Dvanaesti dan posle operacije igrala sam na sceni Narodnog pozorišta. Tri sata sam plesala, glumila, smejala se, a u publici je sedeo i profesor koji me je operisao. I danas sam mu na svemu zahvalna. Zaljubljena sam u život. Tome me je tata naučio - optimistična je Ivana.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: D.T.