AKTUELNO

Oružani napad u privatnoj hrišćanskoj školi u Nešvilu u američkoj državi Tenesi, u kojem su ubijena tri deteta i tri odrasle osobe, izvela je 28-godišnja Odri Hejl, bivša učenica te škole, koju je ubila policija.

Nešvilska policija je saopštila da su u kući Odri Hejl pronađene još dve sačmarice. Objavljen je i video na kojem se vidi žena sa oružjem u prostorijama škole.

Policija je navela da je ona za napad koristila dve poluautomatske puške i pištolj.

Odri Hejl je detaljno planirala napad i prethodno je nacrtala mapu škole, na kojoj se vide mesta na kojima se može ući u zgradu, kao i mesta koja pokrivaju nadzorne kamere.

Šef nešvilske policje Džon Drejk je rekao da je policija otkrila i "neku vrstu manifesta" koji je napisala Hejl, dodavši da je ona osećala "neku ozlojeđenost zbog toga što je morala da pohađa tu školu."

Američki mediji Hejl oslovljavaju u ženskom rodu, ali napominju da se predstavljala i kao muškarac Ejden, pa se istražuje da li je pitanje njenog identiteta imalo ulogu u planiranju zločina.

- Ciljala je nasumično, upucala je svakoga na koga je naišla - saopšteno je iz policije.
Dva policajca iz petočlanog tima pucala su na ženu u hodniku škole, 14 minuta nakon što je podignuta uzbuna.

Hejl je, navodno, planirala da napadne drugu školu u istoj oblasti, ali se predomislila jer je ta ustanova bila dobro obezbeđena.

Nema medicinskih ili policijskih dokumenata koji pokazuju da je Hejl patila od mentalnih poremećaja.

Masovne pucnjava postale su uobičajene u SAD, ali su napadači retko žene.

#Nešvil

#Odri Hejl