AKTUELNO

Otac osmogodišnje devojčice koja je u teškom stanju pronađena zatočena u stanu u Beogradu uhapšen je juče i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Direktorka Centra za socijalni rad u Beogradu Silvia Alavanja je napomenula da su sve informacije o korisnicima Centra poverljive i da su službena tajna.

- Devojčica je rođena 2015. godine. Porodilište je obavestilo organ starateljstva da tada u tom momentu roditelji nisu bili sposobni da preuzmu dete iz bolnice - majka je bila zavisnik, a otac je bio pasivan u odnosu na dete. Kao i u drugim slučajevima kada je dete ostavljeno, napušteno smo dužni i obavezni da pokrenom postupak privremenog staratljstva da tom detetu dodelimo neposrednog staratelja i to dete smo semstili u ustanovu Socijalne zaštite kako bi njegovi život i zdravlje bili bezbedni - navela je Alavanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je navela, devojčica je tamo bila adaptirana i roditelji su je viđali kontinuirano u kontrolisanim uslovima, prvo zajedno, a po proceni Centra jer je njihov odnos postao disfunkcionalan da ti kontakti budu odvojeni.

- Na osnovu svih procena, mišljenja, praćenja je 2016. godine odlučio da pokrene postupak za lišavanje roditeljskog prava. Naš zahtev je bio da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično. Ti postpuci na sudu dugo traju i ometaju neke naše odluke. U daljem radu 2017. roditelji su veštačeni i zaključeno je da je majka godinu dana kasnije delimično lišena roditeljskog prava, jer, kako je navedeno, ostvaruje topao odnos, ali nije spremna da preuzme brigu o detetu. Po mišljenju veštaka otac je ocenjen kao podoban roditelj, da može da prati razvojne potrebe deteta, da je motivisan za brigu o detetu, ima stambene uslove...- navela je Alavanja.

Prema njenim rečima, nakon te presude Centar za socijalni rad nastavlja da prati kontakte oca koji će preuzeti brigu od detetu.

- Krajem 2018. godine otac preuzima dete iz ustanove socijalne zaštite - rekla je Alavanja i dodala da je Centar 2020. godine utvrdio da ne postoji ni jedan element zanemarivanja.

Foto: Ustupljene fotografije, Pink.rs, Pixabay.com

Tada je dobio preporuku da je upiše u vrtić i nakon toga Cenatar nema više ni jednu informaciju o ovoj porodici.

- Centar nije bio dužan da proverava da li je dete upisano u vrtić. Otac nije poslušao Centar. Prema Zakonu o obrazovanju lokalna samouprava je dužna da ako dete nije krenulo u školu da obaveste roditelja i školu. To ne znam da li je urađeno. Dete nije bilo upisano u školu. Zašto je bilo nevidljio? Gde su ljudi koji žive pored? Komšije? Cilj mi je samo da probudim javnost...Ako je neko čuo plač, mogao je da prijavi anonimno. Mi ne možemo bez prijave otići na teren - dodala je Alavanja.

Novinar Televizije Pink Mladen Mijatović kaže da je dobro da se ovakvim slučajavima javno govori.

- Dobro je što nema tragičnih posledica, ali i to što nije gurnut pod tepih. Otac deteta je uhapšen juče na Karaburmi u takozvanom štek stanu, gde se skrivao kod prijatelja. Prilikom hapšenja nije pružao otpor i određen mu je pritvor do 48 sati - naveo je Mijatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, otac se sumnjiči za dva krivična dela - nasilje u porodici prema detetu, a drugo prema vanbračnoj supruzi koja je prijavila ceo slučaj.

Mijatović je ukazao da je mu za prvo krivično delo preti mu kazna od dve do 10 godina.

On je naveo da će se tokom procesa utvrditi da li je otac eventualno odgovoran za protivpravno lišavanje slobode nevenčane supruge, zatim za zapuštanje i zlostavljanje ćerke i kršenje porodičnih obaveza.

- Žena (47) koja je 24. marta prijavila slučaj policiji izjavila je da je 19. marta nju pretukao vanbračni partner i polomio joj nos u stanu u beogradskom naselju Borča i pet dana nije smela da izađe iz srana jer se plašila za svoj život. Njih dvoje su živeli u Borči. Kada se ona, kako je rekla, osmelila i pobegla i prijavila ga policiji ispričala je da on ima i ćerku od osam godina koja živi u naselju Mirijevo. Policija je odmah izašla na lice mesta, bio je tu i Centar za socijalni rad. Utvrđeno je da se devojčica (8) nalazi sama u stanu, u izuzetno teškom i zapuštenom stanju - rekao je Mijatović.

Prema njegovim rečima, dete je bilo neuhranjeno, u izuzetno teškom i psihičkom i fizičkom stanju.

Mijatović je istakao da devojčica nije životno ugrožena i da je to u ovom trenutku najvažnije.

Autor: