AKTUELNO

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je danas sa francuskom kompanijom Vansi erports, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 146 milijardi evra (1.461.508.000 evra), a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Norbert, Masimo Bruco iz kompanije Vansi erports Srbija i v.d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da aerodrom Nikola Tesla sada ima 5,3 miliona putnika, a da se očekuje da sa Vansijem ima 15 miliona putnika.

- Ovaj ugovor obezbeđuje ulaganja u Aerodrom u narednih 25 godina u iznosu od oko 1,5 milijardi evra. Ovaj ugovor će pozicionirati Srbiju kao čvorište avio transporta u regionu, što će povećati broj putnika i pozicionirati Srbiju kao dobru turističku destinaciju - rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je na kraju prošle godine bilans direktnih stranih investicija bio 2,6 milijardi evra i poželela jr sreću u radu Vansiju i "jačanje vekovnog prijateljstva sa Francuskom".

- Nakon reformi finansijske konsolidacije možemo da se pohvalimo suficitom, opadanjem javnog duga i nezaposlenosti. Što doprinosi većem broju investitrora - rekla je Brnabić i dodala:

- Odličan pokazatelj da je Srbija na dobrom putu su ozbiljne ponude najboljih svetskih kompanija širom sveta i dolaskom francuske kompanije.

Kako kaže, privlačenje novih stranih investicija i promocija Srbije kao zemlje znanja kreativnosti i inovacije ostaje cilj, kao i to da se nezaposlenost smanji ispod deset odsto.

- Vlada Srbije će nastaviti da radi na ravnomernom razvoju cele Srbije - ističe Brnabić.

Ona dodaje da Koncesija ne predstavlja krunu razvoja, već da je korak u pravcu ka modernoj evropskoj državi.

Brnabić je rekla da je drugi važan projekat na kojem Srbija i francuska kompanija sarađuju, gradska deponija smeća u Vinči, a navela i da u Srbiji francuske kompanije zapošljavaju 11.000 radnika i da sa njima sarađuje oko 4.500 srpskih preduzeća.

Foto: Tanjug

- Danas smo potpisali ugovor o koncesiji, žao mi je što predsednik Vučić nije prisutan jer je on pre nekoliko godina započeo sa svojom idejom i krenuo u razvijavnje infrastrukture Srbije . Ono što smo uradili u prethodnih šet godina vidi se Ugovorom o koncesiji koji smo danas potpisali - rekla je Mihajlović.

Kako kaže, uslovi ugovora su poznati, a današnjim potpisivanjem je učinjen i korak više, kao i da imamo jedan dodatni vetar u leđa u odnosima Srbije i Francuske.

- Naši prijateljski odnosi traju 800 godina, znamo za Dolinu jorgovana, kao i spomenik na Kalemegdanu. Svaki put kada je Francuska bila uz Srbiju, Srbiji je bilo dobro, mislim da smo napravili važan korak za budućnost Srbije - zaključila je Mihajlović.

Foto: Tanjug

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je rekao je da je danas poseban dan za Francusku i Srbiju.

- Mi smo polaskani što smo izabrani za koncesiju. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić na njihovom izboru - rekao je Mondolini.

Kako kaže, tender je imao dugu proceduru.

- Ovo je dobar izbor i za Francusku i za Republiku Srbiju, želimo plodonosan odnos sa Srbijom. Mi podržavamo put pristupanja Srbije u EU i reforme. Želimo da budemo više prisutni među srpskim prijateljima - naglasio je Mondolini.

Glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Norbert na početku obraćanja rekao je da mu je velika čast što je danas ovde.

Foto: Printscreen

- Izrazio bih veliku zahvalnost zbog transparentnog procesa izbora najboljeg ponuđača, kao i na konstruktivnoj saradnji, kao i na konačnom izboru kojim nam je iskazano veliko poverenje - rekao je Norbert.

On je dodao da će pokazati i dokazati da je ovo bio pravi izbor.

- Značajno je i to što Srbija beleži rast broja turista, kao i da je to sve zajedno sa razvojem saobraćaja vin - vin situacija. Dali smo najbolju ponudu, jer snažno verujemo u Srbiju - rekao je Norbert.

#Aerodrom Nikola Tesla

'