AKTUELNO

Međunarodni 62. sajam tehnike i tehničkih dostignuća, pod sloganom 'Korak u budućnost', otvoren je danas na Beogradskom sajmu gde će do 25. maja tehnološke novosti i inovacije predstaviti više od 600 domaćih i stranih izlagača.

Sajam je otvorio ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je istakao da je ove godine interesovanje za sajam posebno povećano, kao i da je od 600 registrovanih izlagača polovina iz inostranstva, iz 31 zemlje sa pet kontinenata.

- Sajam tehnike je sajam inovacija i tehnologija i on je prirodan partner Vlade Srbije jer promoviše inovacije i tehnologije, stvara uslove za dinamičan transfer tehnologija i tehnoloških znanja i sve to povezuje sa industrijom i biznisom - ukazao je Popović.

On je podvukao da Vlada Srbije čini ogromne napore da ojača ekonomsku i da su neki od njenih prioriteta ubrzanje ekonomskog rasta, tehnološko jačanje industrije kako bi bila produktivnija i sposobnija da stvori proizvode visoke dodate vrednosti, digitalizacija industrije i usmeravanje ka konceptu industrije 4.0 priznatom kao vodećom u svetu...

Ministar je rekao da je Vlada Srbije, svesna rasta digitalizacije i tehnologije, prvi put u svojoj istoriji pokrenula kabinet ministra čiji je osnovni zadatak da se bavi pitanjima razvoja i inovacija i preduzetničkog ekosistema Srbije.

Foto: Tanjug

- To je vrlo jaka politička poruka kojom želimo da poručimo svima da Srbija želi da se ubrzano ekonomski razvija kroz ekonomska znanja i inovacije - naglasio je Popović.

Podsetio je da je budžet za inovacije u 2018. uvećan pet puta, da je formiran Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kao i da se nada da su neki od izlagača Sajma iskoristili sredstva Fonda za inovacionu delatnost.

Govoreći o tematskim celinama koje će biti predstavljene na ovogodišnjem sajmu, Popović je naveo industrijsku robotiku, inteligentnu automatizaciju, tehnologiju koja omogućava povratak fabrika u gradove, odnosno programske urbane proizvodnje na bazi ekoloških standarda, koje su, kaže, u skladu sa državnim prioritetima u izgradnji inovacionog preduzetništva.

Ministar je istakao da će se posetiocima sajma ove godine predstaviti šest nacionalnih izložbi, dok će nacionalnu izložbu Ujedinjenih Arapskih Emirata predvoditi visoka državna delegacija.

Foto: Tanjug

Otvaranje sajma obeležila je Jelena Aćimović, maturantkinja srednje tehničke škole u Lazarevcu, koja je na takmičenju u Pekingu osvojila treće mesto u nadmetanju u poslu naizgled samo za muškarce, gde je pokazala da je najbolji ženski varilac na svetu.

Digitalni način varenja Jelena je pokazala posetiocima sajma, a u tom poslu oprobao se i ministar Popović koji je istakao da iako izgleda jednostavno, u praksi je dosta kompleksnije, i čestitao je Jeleni na uspehu.

Za sve ljubitelje novih tehnoloških dostignuća radno vreme Sajma tehnike biće od 10 do 18 časova do 25. maja.

#Nenad Popović

#sajam

'