AKTUELNO

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u aprilu 2018. godine za 3,1 odsto na godišnjem nivou, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-april 2018, ukupna industrijska proizvodnja je porasla za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a prerađivačka je ostvarila rast od 3,9 odsto.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u aprilu imali su proizvodnja električne energije, proizvodnja papira i proizvoda od papira, proizvodnja odevnih predmeta, popravka i montaža mašina i opreme.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za april pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 0,6 odsto, a da je prerađivačka pala za 0,8 procenata u odnosu na prosek 2017. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u aprilu je bila manja za 1,7 odsto nego u martu, dok je prerađivačka zabeležila pad od 2,2 odsto.

Na godišnjem nivou, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je u aprilu registrovao rast od 13 odsto, sektor rudarstva rast od 1,7 odsto, dok je prerađivačka industrija porasla za 1,0 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, međugodišnji rast je u aprilu zabeležen kod proizvodnje energije (7,8 odsto), trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 2,1 procenat i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 odsto.

S druge strane, pala je proizvodnja kapitalnih proizvoda za 0,8 odsto.

Obim industrijske proizvodnje je u aprilu, na godišnjem nivou, zabeležio rast kod 19 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 66 posto, a pad kod 10 oblasti (sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 34 odsto).

Kada je reč o prva četiri meseca tekuće godine, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je, na godišnjem nivou, evidentirao rast od 11,4 odsto, prerađivačka industrija je porasla za 3,9 odsto, a rudarstvo za 2,5 odsto.

#April

#industrija

#proizvodnja

'