AKTUELNO

Osnovni razlozi poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga Srbije su uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za dalje unapređenje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije na "BB-" i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni.

S&P Global Ratings veruje da će zalaganje Vlade Srbije za smanjenje rashoda i bolja naplata prihoda doprineti stabilizaciji fiskalnog deficita u narednom srednjoročnom periodu. Prema agenciji, pozitivni fiskalni trendovi proizlaze iz bolje naplate poreskih prihoda, prevashodno iz poreza na dodatnu vrednost i akciza, kao i neporeskih prihoda.

Agencija procenjuje da će Srbija zabeležiti realan privredni rast od 2,7 odsto u 2016. godini, prvenstveno zasnovan na rastu investicija. Rejting agencija ukazuje da je Srbija popravila platnobilansnu poziciju i očekuje se da će deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjiti na nivo ispod 4,0 procenta BDP-a u 2016. godini, u poređenju sa 8,0 odsto BDP-a u proseku za period 2011- 2014. godine. Za period 2017-2019. godine, projektuje deficit tekućeg računa platnog bilansa na nivou od 3,0 odsto BDP-a, u proseku. Poboljšanju platnobilansne pozicije prvenstveno je doprineo rast neto izvoza, navodi se u saopštenju.

S.A.

#Finansije

#Ministarstvo finansija

#Novac

'