AKTUELNO

Konkurs za žensko inovativno preduzetništvo objavljen je danas, a za tu namenu država je obezbedila 100 miliona dinara, poručio je u Kosjeriću ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je obilazeći domaćinstvo i preduzetničku radnju Jasminke Djurović iz Kosjerića, rekao da program ženskog inovativnog preduzetnistva, za koje je Vlada Srbije izdvojila 100 miliona dinara, ima za cilj da što više promoviše kod žena i devojaka otvaranje preduzetničkih radnji.

- Želim da poručim svim ženama da nisu inovacije samo visoke tehnologije, inovacije su i kada Jasminka ubaci u svoj sok đumbir pa se taj sok bolje prodaje sutra - rekao je Popović.

Ministar je pojasnio da se na raspisani javni poziv mogu javiti i organizacije, ali i lokalne samouprave u Srbiji.

- Organizacije mogu da dobiju sredstva do 10 miliona dinara, a lokalne samouprave do 15 miliona dinara - kaže Popović.

Sva sredstva koja je država obezbedila su bespovratna, napominje ministar Popović.

Želja ministarstva i države je, kaže, da što više žena ima mogućnost da dobiju obuku i edukaciju, ali i da dobiju grantove kako bi kupovinom neke nove proizvodne opreme ili usluga, mogle da budu konkurentnije na tržištu.

- Nekom je potrebna oprema, nekome je potrebno samo da se pomogne u prodaji, marketinškoj delatnosti ili pomoć u realizaciji svojih proizvoda kako bi bili uspešniji i na domaćem, a možda i na stranom tržištu - objašnjava ministar.

Kaže da je u ukupnom procesu podsticanja ženskog inovativnog preduzetništva u Srbiji veoma važno raditi na edukaciji devojčica od 12 i 13 godina, kako je to inače slučaj u Evropskoj uniji, gde se one od tog uzrasta obrazuju u osnovnim veštinama programiranja, u matematici i IT-u, ali takođe i u drugim delatnostima koje su vezane za selo i grad.

Preduzetnica Jasminka Đurović, koja proizvodi džemove i sokove, rekla je da bi joj mnogo značilo kada bi dobila deo sredstva te da bi taj novac uložila u nabavku rashladne komore i na taj način unapredila svoju proizvodnju.

- Mnogo bi mi značilo ako bi dobila ta sredstva jer bi sačuvala svoje voće, ne bi ga davala u hladnjaču u bescenje - napominje Đurović.

Ministar kaže da su porodične firme, poput ove koju vodi Jasminka Djurović, stub evropske ekonomije. Popović je podsetio da u Austriji, Nemačkoj, Italiji ili Mađarskoj, 70 do 80 odsto svih kompanija su upravo male porodične firme.

Ministar Popović sastao se danas i sa predsednikom Opštine Kosjerić Žarkom Djokićem, a danas će otvoriti i manifestaciju "Čobanski dani" u tom mestu.

#Nenad Popović

#žene

'