AKTUELNO

Od početka godine RTB Bor je na stranom tržištu prodao 17.650 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 25 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz te kompanije.

Devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu za sedam meseci iznosi 125 miliona dolara. Borski bakar kvaliteta „četiri devetke“ tradicionalno se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Nemačkoj, a u julu je prvi put brodskim kontejnerima otpremljeno i 750 tona bakra u Kinu.

Englezi su za 2,6 tona borskog srebra kupljenog od januara do jula platili RTB-u Bor milion i 372 hiljade dolara, a dodatnih 1,2 miliona dolara izdvojili su za paladijum i platinu. Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih sedam meseci otpreman iz Bora platili ukupno 1,6 miliona dolara.

U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 247 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih sedam meseci 124,7 a dolara, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra samo u julu je 17 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline.

Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u julu vredan 17,6 miliona dolara, precizira se u saopštenju.

#RTB Bor

'