AKTUELNO

Za sada imamo stabilno snabdevanje, ali će nam u budućnosti biti potrebno sve više gasa.

- Brinem o tome i znamo da mi možemo da budemo u problemu, i zato bi dogovor Evropske unije i Rusije za nas mnogo toga značio i to bi za nas bilo najvažnije - rekao je Vučić za Sputnjik odgovarajući na pitanje da li ima šanse da se projekat gasovoda "Južni tok" nastavi.

Srbiji je potreban gas, ističe premijer, i da sa ruskom stranom radi. Nastaviće i sa NIS-om i sa Gaspromom da radi na proširenju skladišta gasa u Banatskom Dvoru, na milijardu kubnih metara, a onda će se videti da li će u Itebeju da se napravi za još milijardu kubnih metara.

- Time bismo godišnje potrebe Srbije uvek imali pokrivene, ali to nije dovoljno. Šta mi da radimo ako se sutra prekine snabdevanje preko Ukrajine, a nikada ne znamo kakvi će biti odnosi Rusije i Ukrajine, osim da oni nikada neće zavisiti od Srbije - kazao je premijer i dodao da imamo samo gas koji preuzimamo sa Beregova, isto kao i do sada, jer Srbija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, i Austrija moraju da imaju gas.

Premijer se nada da će biti bolji odnosi izmedu Ruske Federacije i Evropske unije, pa da se onda vrati na ono što je život, jer će, kako je rekao, Srbija da troši sve više gasa daljom industrijalizacijom i ekonomskim napretkom i ići će na dve i po milijarde, pa na tri milijarde kubnih metara gasa.

Autor: M. P.

'