AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder, sa kojom je razgovarao o tekućim projektima, kao i o planovima za buduću saradnju.

Van Gelder je pohvalila postignute finansijske rezultate i istakla da je u toku izrada "Plana ekonomskog razvoja za Srbiju", koji će u sebi sadržati smernice za budući razvoj, a uvažavajući ciljeve Vlade Srbije, saopšteno je iz ministarstva.

To podrazumeva dubinsku analizu, zahvaljujući kojoj će biti posebno istaknute oblasti sa velikim potencijalnom, u kojima srpska ekonomija može posebno da se razvija.

Sagovornici su se saglasili da je reč o važnom dokumentu, koji može da pomogne dalji razvoj srpske ekonomije i zaključili da se svi zajednički projekti uspešno sprovode.

Mali je istakao važnost saradnje sa Svetskom bankom, budući da je u toku 12 aktivnih projekata sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a čija je vrednost 1,8 milijardi dolara.

On je predstavnike Svetske banke upoznao sa stanjem u srpskim finansijama i istakao odlične ekonomske rezultate, te naglasio da Ministarstvo finansija ima četiri prioriteta za budući period - reformu Poreske uprave, razvoj i rast privrede, dalju privatizaciju i restruktiuranje javnih preduzeća i kapitalne investicije.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, ministar je istakao da će početkom sledeće godine biti oformljena Komisija za kapitalne investicije koja će se baviti najvećim projektima koji se rade u zemlji i koja će po posebnoj metodologiji utvrđivati koji od njih su prioritetni.

#Siniša Mali

'