AKTUELNO

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malim i srednjim preduzećima.

Istovremeno raspisana su dva nova poziva za dodelu 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučno-istraživačkim organizacijama.

Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvuju i regionalna direktora Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Rakonjac je naveo da je Fond za inovacionu delatnost počeo sa radom 2011. godine kada je pokrenuo prve programe koji su sada stalni.

On je naveo da je dodeljeno ukupno 4,5 miliona evra za 22 projekta, od čega je fond izdvojio tri miliona evra a preduzeća koja su dobila sredstva učestvuju sa 1,5 miliona evra.

- Smatram da izgradnja inovacionog eko sistema najviše zavisi od onih privrednika koji su dovoljno hrabri da idu napred i pomeraju granice - rekao je Rakonjac.

Javni poziv je upućen je preduzecima u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i raspisivanja javnih poziva za Program saradnje nauke i privrede i inovacionih vaucera.

Novac je opredeljen u okviru budžeta Srbije, razdela Ministarstva prosvete kroz "Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, a na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom.

Foto: Tanjug

Dva preduzeća kojima je odobreno finansiranje su Glas s Slipper - linija ženskih cipela koja kombinuje ugljenična vlakna sa specifičnim dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica i Alfa klima novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu, potpuno bezbednihi za kućnu i industrijsku upotrebu.

Jelena Olson iz Glas s Slipper preduzeća predstavila je svoj proizvod, cipele koje imaju ergonomski đon i modularne štikle koje se lako menjaju i mogu menjati svoju visinu. Kako kaže, ovakve cipele rešavaju problem ekonomičnosti, neudobnosti i omogućava reciklažu cipela na štiklu.

Branislav Anđelić iz Alfa clima predstavio je patent za toplotne pumpe koje će, kako predviđa, na tržištu EU nakon 2020.

Godine ostvariti prihod od 25 miliona evra. U okviru programa raznog razvoja, bespovratna sredstva odobrena su za 13 inovativnih projekata u ukupnom iznosu od milion evra.

Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila po 800.000 evra bespovratnih sredstava, a podnete su ukupno 143 prijave.

U okviru programa sufinansiranja inovacija namenjenog preduzećima kojima su potebna znatna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja dodeljena su dva miliona evra za devet projekata.

Foto: Tanjug

Moramo da menjamo paradigmu privrednog razvoja

Brnabić je izjavila danas da bi u Srbiji trebalo da promenimo paradigmu privrednog razvoja, tako što će u njemu sve više učestvovati preduzetnici i inovatori. Brnabić je, na svečanosti povodom objavljivanja rezultata javnog poziva za finansiranje inovativnih projekata preduzeća, rekla da su oni važan deo ekonomije ka kojoj država teži. - Ekonomije zasnovane na inovacijama, znanju, preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima - naglasila je Brnabić. Kako je rekla, važne su velike investicije, ali održiva ekonomija se zasniva na start-ap preduzećima, ili kako mi to zovemo - preduzetnicima, kao i malim i srednjim preduzećim. - To je kičma održive ekonomije- naglasila je premijerka. Svecanost organizuje Fond za inovacionu delatnost povodom odobravanja tri miliona evra malim i srednjim preduzecima za realizaciju inovativnih projekata. Takođe, povod je i raspisivanje dva nova poziva kroz koja će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naucnoistraživačkim organizacijama.

Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila po 300.000 evra, a podneto je 75 prijava. Najviše projekata kojima su odobrena sredstva su iz oblasti IKT, medicine i terapeutskih aparata, energetike i energetske efikasnosti.

#projekat

'