AKTUELNO

Industrijska proizvodnja u Srbiji je porasla u periodu januar-septembar 2018. godine za 2,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 2,7 procenata.

Samo u septembru ove godine industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 3,5 odsto u odnosu na prosek 2017. godine, ali je u odnosu na isti lanjski mesec pala za 1,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prerađivačka industrija je u septembru bila veća za 7,9 odsto u odnosu na prosek 2017. godine.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u septembru imali su: proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja duvanskih proizvoda i proizvodnja električne opreme.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 3,0 odsto, a da je prerađivačka porasla 4,5 procenata u odnosu na prosek 2017. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u septembru je u odnosu na avgust bila veća za 3,0 odsto, a prerađivačka za 2,3 odsto.

Međugodišnji pad proizvodnje su u septembru zabeležili sektori: snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 8,9 odsto i rudarstvo za 10 procenata.

Prema statističkim pokazateljima, u septembru je na godišnjem nivou porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,2 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije za 0,6 odsto.

Sa druge strane, pad je zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 odsto, energije za 4 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,2 odsto.

Što se tiče podataka za devet meseci, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostvario je rast od 3,6 odsto u odnosu na uporedni lanjski period, prerađivačka industrija je porasla za 2,7 procenata, dok je rudarstvo registrovalo pad od 4,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u septembru 2018. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležio je pad kod 16 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 68 odsto, a rast kod 13 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 32 odsto.

#Rast

#Srbija

#proizvodnja

'