AKTUELNO

Višedecenijsko istraživanje potomaka Leonarda da Vinčija otkrilo je da trenutno 14 ljudi može da tvrdi da su potomci porodice ovog renesansnog slikara.

Zaključak istraživanja objavljen je ovog meseca u časopisu "Human Evolution", a potiče od novog genealoškog stabla koje prolazi kroz 21 generaciju i četiri grane, prenosi CNN.

Istraživači su napisali da se ovi rezultati "sa nestrpljenjem iščekuju sa istorijske tačke gledišta", jer će oni pomoći istraživačima da "naučno istraže korene ovog genija, da pronađu informacije o njegovom možda preuranjenom starenju, o njegovom zdravlju i mogućim naslednim bolestima i da objasni neke neobične čulne percepcije, poput njegovog izvanrednog vizuelnog kvaliteta i sinestezije".

Oni su prikupljali podatke iz istorijskih dokumenata u javnim i privatnim arhivama i direktnim izveštajima Leonardovih potomaka.

Leonardo da Vinči rođen je 1452. godine, poznat je po slikama "Mona Liza" i "Tajna večera", a svoje vreme takođe je posvetio nauci, matematici, arhitekturi, dizajnu, inženjerstvu, geologiji, kartografiji, vajanju i crtanju.

Njegova umetnička dela i dalje izmamljuju pozamašne isplate od kolekcionara.

#Leonardo da Vinči

#israživanje

#potomci