AKTUELNO

Muškarac iz Indije spava i do 300 dana godišnje zbog retkog poremećaja spavanja poznatog kao hipersomnija.

Indijac (42) nedavno je dospeo u medije zbog stanja koje uzrokuje prekomerno spavanje, pa tako u snu provede čak 300 dana godišnje. Bizaran slučaj muškarca po imenu Pukaram iz sela Badua u Radžastanu okarakterisan je kao hipersomnija, zbog koje jedna tura spavanja za njega može da traje i do 25 dana.

Pre 23 godine, kada je Pukaramu prvi put dijagnostikovana retka bolest, spavao je po 15 sati dnevno, ali su se simptomi postepeno pogoršavali i do 2015. njegova porodica je spavanje počela da računa u danima umesto u satima. Vlasnik male radnje spavao bi više od 7 ili 8 dana odjednom, ali se stanje neprestano pogoršavalo. Sada od 365 dana on prespava 300, prenosi "Oditi sentral".

Pukaram je vlasnik radnje, ali zbog svog stanja može da radi samo 5 dana mesečno. Ponekad zaspi i dok je na poslu, a kada se to jednom dogodi - ne budi se. Sve što njegova porodica može jeste da ga odveze kući, nahrani i okupa dok spava.

Pukaramova supruga, Ličmi Devi, rekla je za medije da se on probudio u nedelju nakon 12 dana spavanja i prvo što je uradio bilo je otvaranje radnje. Na nesreću, niko ne zna koliko dugo će ona moći da radi, pre nego što vlasnik ponovo podlegne hipersomniji.

Za njegovo stanje trenutno nema pouzdanog leka, a lečenje koje je godinama pokušavao davalo je neželjene reakcije, poput glavobolje i umora, međutim, Pukaramova porodica je uverena da će se oporaviti i vratiti normalnom životu.

"Uspavana lepotica" iz Indonezije

Sedamnaestogodišnja devojka iz Indonezije može da spava i nekoliko dana zaredom. Za nju se prvi put čulo još 2017. godine kada se pisalo da je spavala 13 dana "u cugu". Od tada je imala dve zabrinjavajuće epizode, kada je spavala po dan i po, ali u aprilu ove godine pala je u dubok san na više od sedam dana. Roditelji su je odveli u bolnicu, ali su svi pregledi bili uredni. Tinejdžerka se konačno probudila nakon 9 dana, ali su doktori kazali da je i dalje bila veoma slaba, piše "Oditi sentral".

Otac devojke rekao je da je pokušao da probudi ćerku nekoliko puta, ali bezuspešno. Zanimljivo je da je devojka navodno žvakala i gutala hranu kada bi je roditelji hranili. Takođe je obavljala nuždu kada bi je smestili na wc šolju.

Roditelji se nadaju da će, iako još nema poznatog leka za ovo stanje, makar simptomi biti takvi da može da vodi "kvazi normalan život".

#Idijac

#Spavanje