AKTUELNO

Iako su sada rane boje kupatila u modi kada je u pitanju enterijer, mnogi smatraju da wc šolja u crnoj, braon ili nekoj drugoj tamnoj nijansi nije najbolja ideja.

Većina wc šolji je čisto bele boje. Međutim, kada čujete razlog zbog čega je ova boja toliko zastupljena, zaključićete da je to zapravo jedino logično rešenje, prenosi "Bright Side".

Materijal je važan

Porcelan, od kojeg se prave wc šolje, dobar je i tvrd materijal, a nakon pečenja, njegova površina postaje staklasta, vodootporna i otporna na mrlje. Takođe, porcelan postaje beo kada se peče na visokim temperaturama.

Na ovaj način se toaleti lakše čiste, iako su bele boje.

Bez obzira što wc šolja može da se napravi u različitim bojama, izrada jednostavnih belih šolja je lakša i jeftinija opcija.

Praktičan izbor boje

Prema teoriji boja, nijanse mogu da utiču na emocije na različite načine, a kada je bela boja u pitanju, ona je obično povezana sa sigurnošću i čistoćom.

Iz tog razloga su kupatila i bolnička odeljenja obično obojena belom bojom. U isto vreme, tamne boje poput crne i smeđe, često su povezane s negativnim emocijama, dok svetle boje, iako izazivaju pozitivna osećanja, ne pružaju osećaj svežine.

Bela boja je ekonomičnija

Pozitivna percepcija bele boje čini je idealnom za kupatila. Prema studiji koja je sprovedena na Institutu za Tehnologiju u Turskoj, lepi i ukrašeni toaleti pojavili su se početkom 20. veka.

Beli toaleti su neutralni i dovoljno lagani da se uklope uz enterijer bilo kog kupatila, bilo koje veličine, a njihov klasični izgled pristaje svakom dizajnu, dok bi s druge strane crna boja wc šolje uništila atmosferu prostora, a loša je za male toalete, smatraju mnogi dizajneri.

Autor: