AKTUELNO

Limunska kiselina iz gaziranih pića nagriza gleđ i ubrzava propadanje zuba, dok se bombone i hleb lepe za zube, čime se povećava rizik od karijesa.

Šećer je glavni neprijatelj zdravih zuba, a skriva se u slatkišima, gaziranim sokovima i u citrusima.

1. Citrusi

Narandža, limun i grejpfrut obiluju jakom kiselinom koja nagriza gleđ i može da pospeši propadanje zuba. Posle jedenja citrusa, sa pranjem zuba treba pričekati najmanje sat vremena, jer se četkicom kiselina širi po ustima i još dublje prodire u gleđ. Najbolje je da isperete usta hladnom vodom.

2. Bombone

Bombone su pune šećera i lako se zalepe za površinu zuba, što sprečava pljuvačku da neutrališe kiselinu. Bakterije iz plaka pretvaraju šećer iz bombona u kiselinu, koja oštećuje gleđ i ubrzava nastanak karijesa

Foto: Unsplash.com

3. Gazirana pića

Na zubima žive bakterije koje se hrane šećerom, a samo ga u jednoj limenci gaziranog pića u proseku ima 10 do 11 kašičica. To povećava rizik od bržeg propadanja zuba. Osim toga, gazirana pića sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koja omekšava gleđ, podstiče propadanje zuba i povećava rizik od karijesa.

4. Hleb, testenine i krompir

Slično kao bombone i hleb, testenine i krompir obiluju šećerom i lepe se za zube. To oštećuje zubnu gleđ i povećava rizik od karijesa, zbog čega se preporučuje zube nakon toga očistiti koncem.

5. Alkohol

Alkoholna pića smanjuju prirodnu proizvodnju pljuvačke koja štiti zube od ostataka hrane i štetnih kiselina i nadražuje zubno meso. Suvoća usta povećava rizik od bolesti desni.

Autor: Pink,rs

#Zubi