AKTUELNO

Majka desetogodišnjeg dečaka koji je zaražen koronom ispričala sve o simptomima koje je osetio.

- Mama, ne mogu da udahnem dovoljno - reči su desetogodišnjeg Stefana iz Beograda zaraženog koronom, a tako nešto nijedan roditelj ne želi da čuje.

Iako ovaj dečak, medicinski gledano, ima lakši oblik kovida i ne zahteva kliničko lečenje, ono sa čim se mogu suočavati i neizvesnost roditelja kako će bolest napredovati, uopšte nije za potcenjivanje.

- Sin je u septembru napunio 10 godina, stoga nije vakcinisan. Zdravo, jako i jedro dete sa maltene praznim zdravstvenim kartonom. Od utorka je u njegovom odeljenju bilo petoro zaražene dece, verovatno i više jer su se neka deca 'istrčala' i rekla da su im roditelji zaraženi, a decu su slali u školu - počinje priču dečakova majka.

Ona objašnjava da je Stefan ispočetka imao simtome poput prehlade ili početka gripa, ali za svaki slučaj noć je proveo u posebnoj prostoriji.

- Sin je od četvrtka bio malo slabašan, u petak se žalio na jaku čeonu glavobolju i kašljao je. Za svaki slučaj spavao je u posebnoj sobi jer imam još dvoje dece starije od njega, ćerka ima cerebralnu paralizu. U subotu se žalio da ga boli kad kašlje, sanirali smo supama, čajevima, vitaminima. Subota veče, stanje se prilično naglo pogoršava: žalio se da ne može da udahne dovoljno, da mu srce tuče kao voz, da je isrcpljen i bez snage kao da je dan i noć bez prestanka igrao fudbal. Zaspao je nekako, buncao u toku sna, čak se i skinuo u snu. Temperatura nije išla više od 37,5 - objašnjava Stefanova mama.

Ovakve reči nijedan roditelj ne želi da čuje od svog deteta. Tada već nije bilo za šalu, a da inače zdrav desetogodišnjak tako brzo dođe u ovakvo stanje - sumnja je odmah pala na koronu.

- Nedelja ujutro na testiranje, pozitivan na kovid. Pluća su dobro. Nije dobio nikakve lekove, samo vitaminske preporuke. Apetit mu je sve vreme bio dobar, sam je tražio i imao potrebu za supama i čajevima sa medom. U nedelju je imao blagu temperaturu, noćas je dobro spavao, ustajao samo da pije. Danas sveukupno bolje - kaže majka dečaka.

Ona napominje da iako je Stefanu bilo teško, niko drugi u porodici nije osećao simptome, pa čak ni ona koja je bilo stalno u direktnom kontaktu s njim.

Stefanova mama podvlači i da su ona i njeno drugo dvoje dece, Stefanovi brat i sestra, vakcinisani i iz predostrožnosti ne idu u školu.

- Meni upravo danas ističe šest meseci od druge doze Sputnjika, dobro sam, bez ikakvih simptoma, a bila sam u punom kontaktu sa sinom kad je bio u piku širenja virusa. U izolaciji sam, sutra ću otići da se testiram i proverim antitela, u skladu sa rezultatima ostajem u izolaciji ili idem po treću dozu - zaključila je ona.

#koronavirus