AKTUELNO

Ovo vam može pomoći!

Cink predstavlja esencijalni mineral koji se u tragovima nalazi u našem organizmu. Između ostalog, cink je važan za funkcionisanje našeg imunog sistema i metabolizma. Naročito pozitivno dejstvo ima na stanje naše kože.

Neka istraživanja ukazuju da cink može pomoći kod simptoma kožnih iritacija i ekcema. Cink ima antiinflamatorna svojstva i povećava obnavljanje novog epitela kože.

Cink u istraživanjima

Prema pregledu istraživanja iz 2014. godine, u slučaju dodatka cink sulfata kremi za kožu koju koriste osobe sa hroničnim ekcemom ruku, pokazalo se statistički značajno poboljšanje u stanju kože ispitanika, odnosu na kremu bez cink sulfata. Istraživači su takođe ukazali da cink oksid svojim snažnim antibakterijskim i antioksidativnim delovanjem koristan u lečenju atopijskog dermatitisa.

Studija iz 2016. godine je zaključila da nedostatak cinka i atopijski dermatitis imaju mnoge zajedničke karakteristike i uzorčno posledične veze.

Cink i ekcemi

Ekcem može biti neverovatno neprijatan i davati osećaj neizdrživog svraba. Istraživanja su pokazalada je cink odličan tretmanu slučaju svraba kože, jer inhibira degranulaciju mastocita i smanjuje sekreciju histamina koji može doprineti svrabu.

Foto: Unsplash.com

Osetljiva koža

Bez obzira da li imate ili ne osetljivu kožu, svi proizvodi za kožu mogu potencijalno izazvati neželjene efekte.

Ako ste kupili novi, obično kometički proizvod možete uraditi test na koži da biste identifikovali moguće alergijske reakcije. Izaberite lako vidljivo područje kao što je unutrašnjost ruke ili zglob. Nanesite malu količinu proizvoda na odabranu oblast i sačekajte 24 sata. Ako se pojavi crvenilo, koprivnjača ili osip, nemojte ponovo koristiti proizvod. Ako ne primetite nus pojave, razmislite o primeni proizvoda na druge delove tela.

Uvek pročitajte etiketu da biste utvrdili da li proizvod ima neke poznate alergene.

Nedostatak cinka

U ranim fazama, nedostatak cinka je sličan simptomima atopijskog dermatitisa. Nedostatak cinka se karakteriše nesposobnošću vašeg tela da proizvodi nove, zdrave ćelije.

Simptomi nedostatka cinka mogu uključivati:

- gubitak apetita

- oslabljenu imunološku funkciju

- rane koje ne zarastaju

- neobjašnjivi gubitak težine

- nedostatak budnosti/stalnu pospanost

- gubitak kose

- smanjeno čulo mirisa

- smanjen osećaj ukusa

Foto: Unsplash.com

Nedostatak cinka se lako rešava kroz promene u ishrani ili dijetetske suplemente.

Cink mineral u samo jednoj kapsuli obezbeđuje dnevne potrebe za cinkom.

Cink mineral se preporučuje za

- poboljšanje optimalne funkcije imunog sistema

- poboljšanje stanja kože, kose, noktiju

- normalnu sintezu DNK i podelu ćelija

- optimalan fertilitet i reprodukciju

- optimalne kognitivne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje).

Autor: promo

#Zdravlje