AKTUELNO

Šta raditi kad se opečete? Lekari otkrili gde najviše svi greše, kao i koji tretmani pomažu.

Kada se opeku, mnogi prave iste greške koje samo pogoršavaju situaciju i čine da oporavak traje duže. Saznajte šta je to što nikako ne treba da radite u ovoj situaciji, a šta je obavezno!Stručnjaci kažu da prvo što treba učiniti jeste da hladite opečeno mesto pod mlazom vode iz česme. Ovo treba da radite najmanje 10-15 minuta.

„Glavna greška koju prave oni koji se opeku jeste što veoma kratko hlade mesto povrede. Najčešće to rade 2-3 minuta, tek dok bol ne prođe“, napominju stručnjaci.

Kada se koža opeče, potrebno je rešiti se toplotne energije koja se emituje iz povređenog dela, a tu hje voda od velike pomoći. Zbog visoke toplotne provodljivosti, ona dobro apsorbuje ovu energiju.

Drugo što mnogi rade pogrešno jeste što odmah na povređeno mesto nanose kreme protiv opekotina. Ovi lekovi su stvoreni kako bi se obnovila oštećena tkiva, ali treba birati vreme kada se koriste.

„Ovi lekovi savršeno obnavljaju tkiva, ali nanošenje odmah nakon opekotina je velika greška“, ističu stručnjaci.

Nanošenjem kreme na opečeno mesto odmah samo se pogoršava stanje. Ovako se „zatvara“ opekotina i stvara se „efekat termosa“ i zadržavanja toplote, što samo pogoršava ranu i produžava vreme oporavka.

Autor:

#Opekotina