AKTUELNO

Od izuzetne vežnosti je izlaganje kože sunčevim zracima.

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza i osteoartritis su uobičajene bolesti koje se javljaju tokom srednje ili kasnije životne dobi.

Dok je osteoporoza metabolička bolest u kojoj kosti postaju porozne i lakše lomljive, zbog smanjenja mineralne gustine, osteoartritis, s druge strane, je metabolička bolest zglobova. Uzrokovana je gubitkom hrskavice (proteina koja deluje kao „jastuk“ između kostiju zglobova).

Većinu gradivnih materija, potrebnih za normalnu izgradnju i čvrstinu kostiju dobijamo putem ishrane, u kojoj dominanta uloga pripada voću i povrću, te mesu i masnoj ribi. Od izuzetne vežnosti je izlaganje kože sunčevim zracima.

Uobičajeni simptomi osteoporoze su bol u kostima, gubitak visine, prelomi kuka, kičmenog pršljena, ručnog zgloba, te invalidnosti uzrokovane nedostatkom snage kostiju.

A šta predstavlja osteoartritis?

Osteoartritis se javlja u zglobovima kuka, kolena, vrata, kičme, donjeg dela leđa i malih zglobova ruke (šake) i posebno je bolna. Pogođena područja obično su uvećana ili otečena, a karakteriše ih i ukočenost, odnosno smanjena pokretljivost.

Osteoporoza se ne uočava u svojim ranim fazama, već postepeno napreduje i može uzrokovati prelome kostiju. Dominantno zahvata žensku populaciju i to oko 30% starijih od 50 godina. Najčešća komplikacija jeste fraktura. Optimalnu prevenciju nastanka osteoporoze pružaju, između ostalog, kapsule K2D3® VIVA.

Foto: Promo/K2D3

Osteoartritis uzrokuje jaku bol u zglobovima, a zglobovi pogođeni ovim stanjem su uglavnom crveni i otečeni. Takođe dominira u ženskoj populaciji kod 10-30% starijih od 65 godina. Kao najčešća komplikacija dominira poremećaj funkcije zgloba.  

Dr Dejan Milinković

Specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije

Opšta bolnica Sombor

Autor: Pink.rs