AKTUELNO

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca ne znaju da neka hrana koju daju svojim životinjicama veoma loše utiče na njih.

Iz neznanja, a želji da udovolje svojim ljubimcima vlasnici često prave greške kod odabira hrane koja i te kako može da ugrozi zdravlje kuca i maca. Ove namirnice zaobiđite i držite što dalje od vaših miljenika:

Grožđe

Grožđe spada u veoma opasne namirnice za pse i mačke jer i u manjim količinama može dovesti do oboljenja bubrega. Ovo se može desiti u kratkom vremenskom roku i čak dovesti do smrti i psa i mačke.

Sirovo meso

Može da sadrži bakterije koje izazivaju trovanje kod pasa i mačaka. Ako je oboleo, pas će povraćati, pokazivati znakove groznice i imaće natečene limfne čvorove. Kod mačaka postoji opasnost od trovanja sirovim svinjskim i živinskim mesom, kao i ribom.

Foto: Unsplash.com

Avokado

Avokado je veoma opasan za pse i mačke jer sadrži toksin persin, koji izazva respiratorne poremećaje, zadržavanje vode u plućima i otežano disanje usled nedostatka kiseonika. Čak je moguće da dođe i do potpunog gušenja, a mačkama može izazvati oštećenje srčanog mišića.

So

So je svakako štetan element u ishrani ljubimaca. Previše soli dovodi do dehidracije, povraćanja i dijareje. Ako je reč o većim količinama, ljubimac može i da ugine.

Luk

Ovo povrće ima izuzetno štetno dejstvo na psa i može dovesti do nesvestice i opšte slabosti jer smanjuje prenos kiseonika kroz organizam. Luk u bilo kom obliku može da uništi crvena krvna zrnca i dovede do anemije i kod pasa i kod mačaka. Trovanje belim lukom izaziva bledilo desni i opštu slabost ljubimca.

Foto: Unsplash.com

Kofein

Kofein u većim količinama može biti fatalan za ljubimce. Ako pas popije kafu, previše čaja ili pojede zrna kafe počeće otežano da diše, dobiće aritmiju, podrhtavanje mišića, pa čak i unutrašnje krvarenje. Ako maca popije oko pola šoljice kafe, to može izazvati smrt.

Alkohol

Psi i mačke apsolutno ne bi smeli da okuse alkohol. I sasvim malo alkoholnog pića može izazvati kod psa povraćanje, proliv, probleme s koordinacijom, otežano disanje, pa čak i smrt, posebno ako je u pitanju manji pas. Kod mačaka alkohol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre i mozga. Kašičica alkohola dovoljno je da mačka završi u komi.

Slatkiši

Slatkiši bilo koje vrste mogu ozbiljno naštetiti zdravlju i psa i mačke. Kod mačke oni izazivaju problem sa crevima, dijareju pa čak i povraćanje, a psima mogu trajno oštetiti vid. Zato vaše slatkiše držite što dalje od njih.


Autor: Pink.rs

#Ishrana

#Psi

#mačke